PvdA dient motie in voor cultuursensitieve zorg in Tilburg

Door Aziza Aboulkacem op 27 september 2024

Tijdens de raadsvergadering van 23 september heeft PvdA raadslid Aziza Aboulkacem-Jardaoui een motie ingediend over cultuursensitieve zorg. Maandagavond werd de Woonzorgvisie besproken door de Gemeenteraad. Deze visie gaat om het vinden van genoeg passende woningen en zorg voor de inwoners van Tilburg en de rest van regio Hart van Brabant. Echter, cultuursensitieve zorg ontbrak volledig in deze visie. Daarom diende de PvdA een motie in om dit toch op te laten nemen in de woonzorgvisie. De motie is met een grote meerderheid aangenomen door de raad.

In het college akkoord stond onder andere opgenomen dat het college onderzoek wil doen naar verzorgingstehuizen voor migrantenouderen. Daarnaast heeft het ministerie van VWS middels een beleidsnota de gemeentes ook opgeroepen om cultuursensitieve zorg te borgen. Echter, deze ontbrak dus in de woonzorgvisie. Het ontbreken hiervan is een risico voor de gezondheid, veiligheid en het recht op gezondheid van de Tilburgers.

De PvdA roept, middels deze motie, op om een verkenning te doen naar concrete doelen voor de introductie en omvang van cultuursensitieve zorg in Tilburg en hier de gemeenteraad over te informeren in het tweede kwartaal van 2025. De resultaten van deze verkenning moeten vervolgens worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma.

Daarnaast draagt de motie op dat het college in de samenwerking binnen de regio cultuursensitieve zorg op te nemen in het uitvoeringsprogramma van de gezamenlijke woonzorgvisie. Hierbij moeten ze tot een gezamenlijke definitie komen en de raad daar uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 over informeren.

PvdA raadslid Aziza stelde hier al eerder vragen over aan het college. Inmiddels is de motie aangenomen en het college gaat er mee aan de slag.

Aziza Aboulkacem

Aziza Aboulkacem

Ik ben Aziza Aboulkacem – Jardaoui. Vele Tilburgers kennen mij als de persoonlijk assistent van de burgemeesters over de periode 2008 – 2021. Inmiddels ben ik ondernemer, maar nog meer Tilburgers kennen mij als trouwambtenaar of als uitvaartceremoniespreker. Ik ontmoet mensen op de meest bijzondere en kwetsbare momenten in hun leven. Nu zit ik in

Meer over Aziza Aboulkacem