PvdA stelt vragen over aanpak verkeersveiligheid

Door Aziza Aboulkacem op 3 februari 2025

Verschillende projecten maken momenteel gebruik van de aanpak ‘op de radar’. Dit houdt in dat wanneer iemand vier of meer verkeersovertredingen heeft gemaakt, diegene een waarschuwingsbrief ontvangen waarin wordt gesteld dat hij of zij extra in de gaten wordt gehouden. Raadslid Aziza Aboulkacem heeft vragen gesteld aan het college over de mogelijkheid om deze aanpak ook in Tilburg te hanteren.

‘Op de Radar’ heeft als doelgroep verkeersovertreders die binnen een jaar tijd vier of meer verkeersovertredingen hebben gemaakt en waar hoge boetes geen impact lijken te maken. Flitsboetes worden hierbij niet meegerekend. Deze personen krijgen dan een waarschuwingsbrief thuis. Deze aanpak loopt momenteel al in verschillende provincies. In 2023 ontvingen in Overijssel en Gelderland meer dan 1500 verkeersovertreders deze brief, waarna meer dan de helft in 2024 niet opnieuw werd gestopt door politie. Een klein aantal, 8%, werd opnieuw vier keer staande gehouden in een jaar tijd. Deze groep heeft een bekeuring ontvangen en een ‘educatieve maatregel’. Dit is een verplichte cursus van €1400 over veilig deelnemen aan het verkeer. Indien iemand niet deelneemt aan de cursus, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Raadslid Aziza stelde over deze aanpak drie vragen aan het college. Allereerst vraagt zij of het college bekend is met deze aanpak. Daarnaast vraagt zij of het college bereid is om met de politie in gesprek te gaan om te onderzoeken of deze aanpak ook mogelijk kan worden gehanteerd in onze regio. Tot slot vraagt Aziza het college of een dergelijke aanpak ook mogelijk kan worden toegepast bij andere overtredingen die binnen onze gemeente worden begaan en waarop BOA’s handhaven.

Het college heeft deze vragen beantwoord. Allereerst geeft zij aan de aanpak te kennen. Het college geeft ook aan dat zij in het verkeersoverleg met de politie heeft aangegeven interesse te hebben in deze aanpak en graag de mogelijkheden voor Tilburg en Brabant wil verkennen. In 2025 zullen deze mogelijkheden bekeken worden door de politie Zeeland-West Brabant en de gemeente zal hiervan op de hoogte worden gehouden. Tot slot antwoordt het college dat deze aanpak mogelijk ook kan worden toegepast op andere gebieden dan verkeer. In 2025 zal een pilot worden uitgevoerd bij het handhaven van BOA’s op overlast en hinder van verkeersasocialen in de stad.

De vragen, met uitleg over deze aanpak, kan je hier lezen! De antwoorden van het college kan je hier terugvinden.

Aziza Aboulkacem

Aziza Aboulkacem

Ik ben Aziza Aboulkacem – Jardaoui. Vele Tilburgers kennen mij als de persoonlijk assistent van de burgemeesters over de periode 2008 – 2021. Inmiddels ben ik ondernemer, maar nog meer Tilburgers kennen mij als trouwambtenaar of als uitvaartceremoniespreker. Ik ontmoet mensen op de meest bijzondere en kwetsbare momenten in hun leven. Nu zit ik in

Meer over Aziza Aboulkacem