Bouw bruggen naar elkaar

Door Yusuf Celik op 26 maart 2019

Angst verzwakt, angst verlamt, angst sloopt de bruggen tot elkaar, angst draagt bij aan polarisering. Angst is nooit een goede raadgever in de politiek. Of dat nu is ingegeven vanuit angst voor massa-immigratie en homeopatische verdunning of ingegeven vanuit de angst voor de peilingen en om je kiezers te verliezen. Als angst overwint, verliezen we elkaar.

Als PvdA feliciteren we Forum voor Democratie en de wijze uil uit Tilburg Hans Smolders met de verkiezingsuitslag. Uit het niets de grootste. Een knappe prestatie. De landelijke voorman van Forum voor Democratie weet met politiek belletje trekken telkens de aandacht op zich te vestigen. De inhoud van zijn politieke boodschap staat ver van ons. Daar maken we ons zorgen over. Met name over zijn intenties over een boreale wereld, de bejegening van journalisten, cultuurmakers en academici.

Aan de andere kant hebben we wethouder Hendrickx. Die zegt zich in te zetten voor een inclusieve stad, maar door de verkiezingskoorts bevangen lijkt te zijn. Is het koorts of zijn het landelijke instructies? De tweet en het facebookbericht lijken in ieder geval niet op een opwelling gebaseerd. Wel doordacht en bedoeld om de uitslag op het laatste moment te beinvloeden. Net zoals de advertenties in het BD: Jetten afgezet tegenover Baudet. Een tweestrijd. Net zoals een jaar geleden. Een slechte campagnestrategie. Iemand omlaag praten voor het eigen politieke gewin, ogenschijnlijk een koekje van eigen deeg, maar funest voor de postitie van de wethouder wijkzaken. De wethouder zet met een tweet één zesde van de kiezers weg als racist. Dat bedoeld ze vast niet te zeggen, maar wat dan wel?

De wethouder heeft net een toelichting gegeven op haar berichten, maar wij vragen ons nog steeds af waarom dat bericht op dat moment. Waarom niet eerder als u zo nadrukkelijk tegenstander bent?

Uw woorden wegen zwaar door in de beeldvorming. Vanuit uw functie heeft u een verantwoordelijkheid richting alle inwoners van de stad. Ons advies wethouder, bouw bruggen, geen muren, ga in dialoog in plaats van twisten op twitter, vertrouw op eigen verhaal en eigen kracht. Zet u niet ten koste van anderen af. Wees geen polarisatiedrammer. Angst is een slechte raadgever.

Yusuf Celik

Yusuf Celik

Mijn naam is Yusuf Celik (38 jaar). Ik ben sinds 2014 raadslid van de Partij van de Arbeid in Tilburg. Samen met mijn vriendin en onze twee dochters woon ik in de wijk Jeruzalem Politiek gaat over mensen. Over zorgen, ideeën, klachten, dromen en ambities van alledag. Als gemeenteraadslid probeer ik open te staan voor

Meer over Yusuf Celik