16 juni 2020

Campagne tegen XXL bedrijventerrein Wijkevoort

‘Stop de verdozing! Laat Wijkevoort Groen! Geen XXL bedrijventerrein! Maar een groene omgeving!’

Hang deze poster voor uw raam! Onder deze slogan start een campagne tegen het plan van het Tilburgse college om een XXL bedrijventerrein in het groene gebied Wijkevoort aan de Zuid-West kant van Tilburg aan te leggen. Een grote poster in Stadsnieuws Tilburg van 17 juni (oplage van 90.000) vergezelt deze campagne, een spontaan samenwerkingsverband van de raadsfracties van PVDA, SP, 50PLUS en ONS Tilburg met woord en daad ondersteund door de bewoners van het buitengebied en de actiegroep Reeshof aan Zet.  Klik  hier  voor  de  poster  in  hoge  resolutie: Wijkevoort Poster

Het college wil vanaf donderdag 18 juni de geesten rijp maken voor de industriële ontwikkeling van Wijkevoort. Vanaf die dag wordt op internet de omgevingsdialoog gestart. Belangstellenden mogen vanaf die dag opmerkingen plaatsen, die het college mogelijk gaat verwerken in het bestemmingsplan voor het ontwikkelen en de aanleg van het XXL industrieterrein. De partijen die hun krachten nu bundelen vinden dat de coalitie van GroenLinks, D66, VVD en CDA een verkeerde keuze maakt als de gemeente Wijkevoort als industrie- en logistiek gebied inricht en daarvoor kostbaar spaarzaam groen gaat offeren.

‘De opgave waarvoor wij als samenleving de komende jaren staan is reductie van schadelijke emissie’, zeggen de tegenstanders gezamenlijk. Door XXL industrieterrein Wijkevoort zullen, als de coalitieplannen doorgaan, er in Tilburg minstens 15.000 transportbewegingen per dag bijkomen. Aanleg van een XXL industrieterrein betekent geen reductie, maar een uitbreiding van de stikstofemissie in de regio Midden-Brabant, waar de luchtkwaliteit nu al als bijzonder slecht bekend staat. De aanleg van alweer een dozenpark is daarom een onverstandig besluit en is tevens regelrecht in tegenspraak met het eigen coalitieakkoord van GroenLinks, D66, VVD en CDA waarin gesteld wordt dat Tilburg een gezonde en leefbare groene stad moet worden.

PVDA, SP, 50PLUS, ONS Tilburg, de bewoners van het buitengebied en de actiegroep Reeshof aan Zet roepen in hun campagne alle inwoners van de regio Tilburg op de coalitie duidelijk te maken dat die partijen moeten stoppen met de verdere ontwikkeling van plannen om in Wijkevoort dozen te plaatsen. ‘Tilburg moet streven naar inbreiding op bestaande industrieterreinen’, meent het samenwerkingsverband. ‘De coronacrisis heeft laten zien dat het economisch model van lange aanvoerroutes, grote dozen en hoge winsten voorbij is. We moeten daarom geen rode loper uitrollen voor bedrijven die niets met Tilburg hebben.’

‘Het verhaal dat dit industrieterrein juist goed is voor de werkgelegenheid en de economie in de stad, snijdt geen hout. In logistieke dozen wordt nauwelijks extra werkgelegenheid van goede kwaliteit geschapen. Het worden opnieuw grote distributiedozen, waarin niets wordt geproduceerd en waar je als stad of regio weinig aan hebt’, aldus de samenwerkende tegenstanders aan het begin van hun campagne tegen de verdozing van Wijkevoort.