College beantwoordt vragen over toegankelijke communicatie en voert aanpassingen door 

Door Stefan Jansen op 21 april 2025

Vorige maand stelde PvdA Tilburg samen met GroenLinks Tilburg vragen over de communicatie vanuit de gemeente richting uitkeringsgerechtigden. Gemeente Tilburg werkt vanuit vertrouwen met haar inwoners en wenst als lokale overheid dichtbij de inwoners te staan en benaderbaar en toegankelijk te zijn. Daarom stelde Stefan Jansen hierover vragen aan het college. Naar aanleiding van deze vragen zijn twee passages op de website inmiddels aangepast

Over het benoemen van de wetsartikelen in de brieven naar de inwoners geeft het college aan dat zij dit wettelijk verplicht is te doen. Besluiten moeten zorgvuldig gemotiveerd zijn en de verwijzing naar de wettelijke grondslag is onderdeel van de motivering. Daarbij is er voor gekozen om het besluit goed uit te leggen en de wetsartikelen niet in de uitleg te citeren, maar apart te vermelden onder het kopje ‘waar staat het in de wet’. Het opnemen van de wettelijke grondslag kan daarnaast helpend zijn in een bezwaar- of beroepszaak van de inwoner. Het college geeft wel aan dat zij begrijpt dat de opsomming van wetsartikelen voor inwoners inhoudelijk weinig toevoegt.

Daarnaast begrijpt het college dat de stempel ‘Medegefinancierd door de Europese Unie’ vragen kan oproepen bij inwoners. Deze stempel is echter een verplichte toevoeging vanwege de ESF subsidie die de gemeente krijgt voor (een deel van) de financiering van Tilburg investeert in Perspectief. Deze stempel kan dus ook niet worden weggelaten, aangezien het een voorwaarde is voor het verkrijgen van deze subsidie.

Vervolgens vroeg Stefan naar het online meldpunt van fraude bij uitkeringen. Het college begrijpt de zorg dat het meldpunt kan leiden tot onderling wantrouwen tussen inwoners. Het college geeft aan dat de gemeente wettelijk verplicht is om transparant te zijn over de mogelijkheid van onderzoeken naar en maatregelen bij misbruik van voorzieningen, zoals bij uitkeringen. Hiervoor is het online meldpunt één van de middelen dat wordt ingezet. De afgelopen vier jaar zijn er tussen de 73 en 105 tips binnen gekomen per jaar. Al deze meldingen worden serieus bekeken, soms wordt er niet overgegaan tot onderzoek omdat de informatie al bekend is. Voordat tot onderzoek wordt overgegaan wordt altijd gekeken of het onderzoek nodig is en welk onderzoek het minst belastend is. Het totaal aantal onderzoeken dat voortkomt uit dit online meldpunt ligt de afgelopen vier jaar tussen de 10% en 18% van het totaal aantal onderzoeken. Het college geeft aan dat omwille van transparantie het wenselijk is om een meldpunt te handhaven. Omwille van het maatschappelijk draagvlak is het belangrijk dat inwoners bij de overheid kunnen aankloppen met een gevoel van onrecht.

Ook vroeg Stefan naar de website passage die stelt dat er ook sprake is van fraude als iemand zich onbewust niet aan de regels houdt. Het college geeft aan dat dit incorrect is vermeld op de website en heeft dit inmiddels aangepast. Zij is het eens met de PvdA dat als mensen zich vergissen er geen sprake is van fraude.

Daarna vroeg Stefan naar de website passage over het toepassen van boetes door de gemeente Tilburg. Hij vroeg waarom gemeente Tilburg het boete-uitgangspunt hanteert waarbij een boete altijd gelijk is aan de hoogte van het fraudebedrag en of dit uitgangspunt nog wel correct is. Het college antwoordt hierop dat dit boete-uitgangspunt incorrect is en dat hierover nieuwe beleidsregels zijn opgesteld in 2023. Deze verkeerde tekst op de website is inmiddels aangepast.

De beantwoording van de vragen is hier terug te lezen, het eerdere artikel over de vragen kun je vinden op onze website!

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen