Grote zorgen over mentale gezondheid en isolatie jongeren, PvdA stelt schriftelijke vragen

Door Sofie Meeuwissen op 10 oktober 2022

Op 30 september 2022 stond in De Volkskrant een verhaal over jongeren en jongvolwassenen die niet meer buiten komen, geen opleiding volgen, niet werken en geen sociale contacten onderhouden: hun leven staat stil, terwijl de wereld om hen heen doorgaat. Dit verschijnsel is in Japan al langere tijd bekend onder de term hikikomori, maar in Nederland komen ook steeds vaker schrijnende verhalen aan het licht. Regelmatig doen wanhopige ouders hun verhaal. In het artikel worden voorbeelden van hulpverlening in Nederland opgeroepen.

De PvdA-fractie heeft uit het lokale onderwijsveld voorbeelden gehoord die sterk lijken op genoemd verschijnsel. Zeker de Coronaperiode heeft het aantal gevallen en de ernst van de gevallen mogelijk doen toenemen. Dit is aanleiding voor de PvdA-fractie geweest om op 10 oktober 2022 een aantal vragen te stellen aan het College, bijvoorbeeld over het aantal geïsoleerde jongeren in de gemeente en hoe de gemeente deze jongeren helpt.

In de antwoorden geeft de gemeente aan niet precies te kunnen zeggen hoe veel jongeren in isolement leven, maar wel te kunnen bevestigen dat het aantal is toegenomen sinds Corona. Het College geeft ook aan in 2023 met een concreet actieplan te komen voor de verslechterende mentale gezondheid van jongeren, waarin jongeren in isolement als expliciete doelgroep meegenomen gaan worden.

Wil je het gehele document teruglezen? Dat kan hier.

Sofie Meeuwissen

Sofie Meeuwissen

Beste mensen, Mijn naam is Sofie Meeuwissen. Op 20 juni ben ik geïnstalleerd als burgerraadslid. Met heel veel plezier ga ik me inzetten om Tilburg nog een stukje socialer te maken. Belangrijke vragen voor mij waar we actief mee aan de slag moeten zijn… …hoe maken we kansen eerlijker en gelijker voor álle Tilburgers? …hoe

Meer over Sofie Meeuwissen