Hoe vrijwillig is de vrijwillige ouderbijdrage? De PvdA stelt vragen

Door Stefan Jansen op 19 december 2022

Alle leerlingen van basisscholen en middelbare scholen moeten kunnen meedoen met activiteiten die de school organiseert. Dat geldt zeker ook voor kinderen van ouders die de vrijwillige bijdrage niet kunnen betalen. De PvdA-fractie krijgt signalen dat scholen in het voortgezet onderwijs in Tilburg op verschillende manieren communiceren over de ouderbijdrage en is van mening dat deze manier van communiceren de kansengelijkheid in het onderwijs niet ten goede komt. Dit vormt de aanleiding voor ons raadslid Stefan Jansen om een aantal vragen te stellen over de vrijwillige ouderbijdrage in het primair en voortgezet onderwijs. Het College heeft de vragen ondertussen beantwoord.

De PvdA heeft een vijftal vragen gesteld om te achterhalen of de problemen bekend zijn bij het College, en om de schaal van de problemen te weten te komen. Zo is er gevraagd naar hoeveel ouders geen bijdrage betalen, en of er veel activiteiten worden geschrapt doordat er minder budget is. Ook worden er vragen gesteld over de manier van communiceren over de vrijwillige ouderbijdrage. De PvdA heeft namelijk signalen dat de communicatie per school enorm verschilt. Dit kan ervoor zorgen dat het betalen van de ouderbijdrage toch redelijk dwingend kan voelen voor ouders.

Het College geeft in de beantwoording aan dat dit probleem inderdaad bekend is, vooral bij scholen in het voortgezet onderwijs. Het College geeft aan niet te gaan onderzoeken hoeveel ouders de bijdrage niet betalen. Door de korte lijnen met het onderwijs vertrouwt het College op de signalen die het direct krijgt van de scholen. Wat betreft de communicatie geeft het College aan dat deze inderdaad laagdrempelig en niet-dwingend moet zijn en dat dit op onderdelen nog zeker beter kan. De scholen gaan hiermee aan de slag. Verschillen in de communicatie hoeven echter niet per definitie negatieve gevolgen te hebben.

Op de vraag of de wethouder bereid is opnieuw het gesprek aan te gaan met schoolbesturen over de communicatiewijze, antwoordt het College bevestigend: “Ja. Zowel de wethouder als de schoolbesturen, zijn bereid om met elkaar het gesprek aan te gaan over de communicatie over de vrijwillige ouderbijdrage en de consequenties die verbonden zijn aan het niet betalen van de bijdrage. Dat past binnen de nieuwe Lokaal Educatieve Agenda waarin kansengelijkheid en inclusie centraal staan.”

Wil je de volledige vragen lezen en het volledige antwoord zien van het College? Klik dan hier.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen

Waar ben je naar op zoek?