Met de PvdA woont Tilburg!

Door Bea Mieris op 20 september 2021

De woningnood is hoog, ook in de gemeente Tilburg!

Voor vele groepen woningzoekenden is het moeilijk om betaalbare woonruimte te vinden; koopstarters, mensen met lage en middeninkomens, studenten, arbeidsmigranten en ouderen.

De gemeente Tilburg zal strakker de regie moeten voeren met scherpere regels voor de bouwpartijen.

PvdA Tilburg zet in op:

  • Bouw van sociale huurwoningen, ook voor studenten.
  • Bouwen voor koopstarters en huishoudens met middeninkomens.
  • Bouwen van betaalbare ouderenwoningen.
  • Ouderen worden bij een verhuizing geholpen door een verhuismakelaar.
  • Beleggers mogen geen betaalbare woningen opkopen.
  • Internationale studenten worden toegelaten tot de universiteit als er woningen voor hen zijn.
  • Het tekort aan logiesvoorzieningen voor arbeidsmigranten wordt ingelopen.
  • Buurten worden vanaf het begin betrokken bij woningbouwontwikkelingen in hun omgeving.

De PvdA Tilburg fractie was dinsdag 14 september aanwezig bij de 1e maandelijkse talkshow ‘Sporen naar de Toekomst’ in een bomvol Volkstheater de Boemel in de Spoorzone.

Een interessante talkshow die ging over de woningnood in de gemeente Tilburg met verschillende woonexperts waaronder hoogleraar woningmarktbeleid TU Delft Peter Boelhouwer en directeur woningbouwcorporatie Tiwos René Scherpenisse.

Met interesse heeft de PvdA geluisterd naar de analyses en de oplossingsrichtingen van de sprekers.

Boelhouwer merkte terecht op dat de inzet vanuit de gemeente, woningbouwcorporaties en bouwpartijen erop gericht moet zijn om de doorstroom op gang te brengen.

Er is een grote behoefte aan betaalbare koopwoningen voor koopstarters en mensen met een middeninkomen. Er worden volgens Boelhouwer door bouwondernemingen teveel dure woningen gebouwd.

Voor ouderen moet het aantrekkelijk zijn om te verhuizen naar betaalbare en aangename ouderenwoningen. De gezinswoningen die ouderen achterlaten zijn geschikt voor koopstarters en mensen met een middeninkomen. Als voorbeeld noemde Boelhouwer de knarrenhofjes. Een omgeving waar ouderen bij elkaar wonen en voor elkaar zorgen.

Ook gaf Boelhouwer aan dat een universiteit alleen internationale studenten zou moeten toelaten als er woonruimte voor hen is. Dat leverde hem een groot applaus vanuit het publiek op.

De bijeenkomst sterkt ons om door te gaan met onze voorstellen op het gebied van wonen.

Als PvdA hebben we deze raadsperiode ingezet op de zelfbewoningsplicht, de bouw van sociale huurwoningen, woningen voor koopstarters, ouderenwoningen, buurtontmoetingspunten en inwonersparticipatie bij de bouw van woningen in buurten.

De bouw van studentencomplexen en logiesvoorzieningen voor arbeidsmigranten met betaalbare wooneenheden wordt door de PvdA gesteund.

In de laatste fase van deze raadsperiode zullen we als PvdA vol blijven inzetten op betaalbaar wonen voor jong en oud:

Er zullen meer sociale huurwoningen moeten worden gebouwd. De te bouwen sociale huurwoningen uit de vorige woonperiode van 2015 tot 2020 staan er nog maar voor de helft (400 van de 800). Tot 2025 moeten er nog eens 1500 woningen bijkomen! In het huidige bouwtempo redt Tilburg dat niet.

Woningen zijn geen beleggingsobjecten maar huizen om in te wonen. We zullen als PvdA niet toestaan dat huisjesmelkers starterswoningen opkopen. Dat zal onze inzet worden bij het nieuw op te stellen kamerverhuurbeleid.

Ouderen moeten kunnen doorstromen naar betaalbare en aangename ouderenwoningen, zoals wonen in een knarrenhofje. Ouderen moeten daarbij intensief ondersteund worden door verhuismakelaars die ouderen ontzorgen tijdens het verhuisproces.

Bouwondernemers moeten bouwen voor koopstarters en mensen met een middeninkomen. De percentages sociaal en middelduur moeten bij bouwprojecten omhoog. De percentages die in de woonvisie zijn vastgelegd voor grote bouwprojecten zijn te laag. Aan de kleine bouwprojecten moeten ook betaalbaarheidseisen worden gesteld.

De Universiteit van Tilburg moet geen internationale studenten aantrekken zonder een woning voor hen beschikbaar te hebben. Het aantal beschikbare woningen voor internationale studenten moet op orde zijn voordat deze studenten naar Tilburg komen.

Omwonenden moeten vanaf het begin van nieuwe woningbouwontwikkelingen betrokken worden. Nu is het vaak zo dat omwonenden pas in het proces betrokken worden als de plannen al klaar zijn en er nog maar kleine wijzigingen mogelijk zijn. Tilburg moet de komende 20 jaar duizenden woningen bouwen. Als omwonenden daar goed bij betrokken worden en er voor de buurtbewoners ook doorstroom mogelijkheden komen, dan is er draagvlak mogelijk.

Met de begroting 2022 in aantocht zullen we als PvdA hierop inzetten.

Zie hier onze recent ingediende moties op het gebied van wonen:

Wonen in een inclusieve stad

Zelfbewoningsplicht tegen huisjesmelkers

Onderzoek seniorenwoningen in wijken en dorpen

Meer betaalbare koopwoningen voor starters

Kleinschalige ontmoetingspunten voor ouderen

Gebiedsprofielen met inwonersparticipatie

Bouw van middeldure huurwoningen in focuswijken

Betaalbare woningen voor verpleegkundigen, politieagenten en leraren

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris