Door Yusuf Çelik op 19 april 2021

Moreel beroep op Tesla

Kapitalisme prediken in goede tijden en socialisme bepleiten in slechte tijden. Dat is wat Tesla doet. Het bedrijf van Elon Musk was haantje de voorste om de hand op te houden om overheidssteun aan te vragen om de coronacrisis door te komen. Het bedrijf  dat het afgelopen jaar 721 miljoen dollar winst maakte ontving in totaal 7 miljoen euro vanuit de NOW regeling. Maar bij het komen tot een fatsoenlijk en rechtvaardig sociaal plan voor het voorgenomen ontslag van 96 medewerkers van de assemblage geeft het Amerikaanse bedrijf niet thuis. Het personeel wordt slechts het wettelijke minimum geboden met een kleine plus als je tekent voor akkoord. Daarnaast verdampen sowieso alle rechten die de werknemers hadden in de vorm van een aandelenplan. Die vloeien terug naar Tesla!

Het is wrang om te merken dat de besparing op de uitkeringen van deze aandelen voor Tesla zelfs financieel loont. Tesla wordt er misschien beter van, maar het is een gevoelig verlies voor Tilburg. De PvdA Tilburg zou een moreel beroep op Tesla willen doen om de ontvangen 7 miljoen euro aan overheidssteun aan te wenden om het sociaal plan op Rijnlands niveau te brengen. Immers die gelden waren bedoeld voor behoud van werkgelegenheid. Het achterhouden van de overheidssteun of uitkeren in vorm van dividend aan aandeelhouders vinden wij onwenselijk en asociaal. Waarom vloeien winsten naar aandeelhouders in het buitenland en komen kosten en tegenslagen voor rekening van onze gemeenschap?

Uit berichtgeving in het Brabants Dagblad op 23 maart blijkt dat er voor 18 personen plek is voor herplaatsing binnen het bedrijf. Tesla neemt dus definitief afscheid van 78 medewerkers. De medewerkers zullen met een goed sociaal plan hopelijk snel een andere baan kunnen vinden. Bij het huidig sociaal plan houdt de PvdA Tilburg haar hart vast. Op maandag 12 april zullen werknemers zich uitspreken over de kruimels die Tesla haar medewerkers biedt in het sociaal plan.

In de raadsbrief van 24 november 2020 geeft het college aan een locatiebezoek aan Tesla te hebben gepland op 4 april 2021  jl. De PvdA Tilburg is erg benieuwd naar de uitkomsten van het locatiebezoek en vraagt zich af of er ook nog is gesproken over het sociaal plan.

Derhalve heeft de PvdA het college de volgende vragen gesteld:

  • Bent u, gelet op de grote winst van Tesla over het jaar 2020, het eens met het morele beroep dat de PvdA Tilburg op het bedrijf doet m.b.t. de ontvangen 7 miljoen Euro uit de NOW I om dat aan te wenden om het sociaal plan te verbeteren?
  • Kunt u vertellen wat uw locatiebezoek op 4 april jl. aan Tesla voor de (belangen van de) stad heeft opgeleverd en is er in het bezoek gesproken over het sociaal plan?
  • Bent u bereid om samen met de provincie en de landelijke overheid op te trekken om de belangen van onze stad en voor een fatsoenlijk en rechtvaardig sociaal plan op Rijnlands niveau (volgens het poldermodel, dus niet eenzijdig en minimaal) bij Tesla onder de aandacht te brengen?

Het antwoord van het college was buitengewoon teleurstellend. Het college zag geen rol voor zichzelf weggelegd. Het Brabants Dagblad schreef er als volgt over: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/tilburg-doet-geen-moreel-beroep-op-tesla-geen-signalen-dat-bedrijf-helemaal-uit-stad-vertrekt~af5beed0/

foto: iaprofessionals.nl / Brabants Dagblad

Yusuf Çelik

Yusuf Çelik

Mijn naam is Yusuf Celik (40 jaar). Ik ben sinds 2022 wethouder Wonen, Wijken en Integratie in Tilburg voor de PvdA. Hiervoor was ik vanaf 2014 raadslid van de Partij van de Arbeid in Tilburg. Samen met mijn vriendin en onze twee dochters woon ik in de wijk Jeruzalem. Politiek gaat over mensen. Over zorgen,

Meer over Yusuf Çelik