Motie PvdA over extra voorwaarden aan lening Willem II aangenomen

Door Stefan Jansen op 21 juni 2022

Het is een lang gekoesterde wens van zowel de gemeente als de voetbalclub: voetbalclub Willem II dat het Koning Willem II-Stadion overkoopt van de gemeente Tilburg. Eind 2021 was de deal al zo goed als rond: Willem II zou het stadion per 1 november kopen, maar de grond onder het stadion zou van de gemeente blijven. De PvdA Tilburg heeft – samen met een aantal andere partijen – een aantal extra voorwaarden aan de deal gesteld. De gemeente krijgt hierdoor meer zeggenschap en garanties.

De stadiondeal

Op dit moment huurt Willem II het Koning Willem II-Stadion voor 1,2 miljoen euro per jaar van de gemeente. Met de financiële ruimte die Willem II heeft gecreëerd, wil de club graag eigenaar worden van haar eigen stadion. Eind 2021 kwamen Willem II en de gemeente Tilburg tot een akkoord: de club zou het stadion voor 6,5 miljoen overkopen, waarbij de gemeente garant zou staan voor de lening die de club hiervoor moest afsluiten. Ook zou de gemeente eigenaar blijven van de grond, die Willem II voor een ton per jaar zou mogen blijven gebruiken.

De extra voorwaarden

De garantstelling houdt in dat, wanneer Willem II de lening niet meer kan betalen, uiteindelijk de gemeente voor het restant wordt aangesproken. PvdA-fractievoorzitter Stefan Jansen wilde – samen met een aantal andere partijen – bij deze garantstelling nog extra financiële zekerheden inbouwen, aangezien het risico van de lening dus ook deels bij de gemeente terecht zou kunnen komen als Willem II de lening niet meer zou kunnen betalen.

Daarom diende de PvdA, samen met coalitiepartners GroenLinks en D66, en oppositiepartijen ONS Tilburg en VoorTilburg, de motie Samen risico’s en successen delen in. Hierin vragen de partijen om een aantal extra voorwaarden. De belangrijkste: Willem II moet tijdens de looptijd van de lening grote investeringen laten goedkeuren door de gemeenteraad, en de club moet de afgenomen lening indien daar financiële ruimte voor is sneller terugbetalen dan in eerste instantie afgesproken.

En nu?

De koop van het stadion door Willem II kan doorgaan, en zal op 1 november 2022 plaatsvinden. De extra financiële zekerheden en garanties die de gemeente Tilburg nu krijgt, zijn voor de PvdA erg belangrijk. “Ook vanwege het hoge risico van het betaald voetbal, waarin inkomsten afhankelijk zijn van sportieve prestaties,” zegt Stefan Jansen tegen het Brabants Dagblad. “In het verleden heeft de gemeente al twee keer moeten bijspringen,” voegt hij toe.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen

Waar ben je naar op zoek?