30 oktober 2020

Plat – Ingezonden column Hans Rube

Ingezonden stukken verkondigen niet per definitie het officiële standpunt van PvdA Tilburg, maar we delen graag de ideeën en standpunten van onze leden met jullie!

Ingezonden column van ons burgerraadslid Hans Rube, zoals gepubliceerd op Tilburgers.nl

De Aarde is plat.
Tenminste, dat beweert de Tilburgse coalitie van GroenLinks, D66, VVD en CDA.
Omdat door hen ooit is afgesproken dat onze Aarde plat is, moeten we nu
niet in de gemeenteraad van dat standpunt afwijken. Tegenstanders van dat uitgangspunt kunnen inmiddels al wel jaren kunnen aantonen, met argumenten dat de Aarde helemaal niet plat is, maar dat doet er nu niet meer toe. Afspraak is afspraak, en nieuwe inzichten over de vorm van de Aarde mag de raad daarom anno 2020 niet meer meenemen in de besluitvorming.
Ingevolge artikel 231, lid 3, sub z.

De gemeente Tilburg heeft zich aangesloten bij het ambitiestatement Duurzame gronduitgifte, meldt ‘fanclubblad’ Stadsnieuws van het college deze week trots. “Samen met 24 andere organisaties zal onze stad zich gaan inzetten voor het herstel van de biodiversiteit.”

Ik lees het een paar dagen nadat de coalitiepartijen, danig onder druk gezet door burgemeester Weterings en zijn wethouders een referendum over het verkwanselen van landschapspark Wijkevoort hebben getorpedeerd. Zonder deugdelijke argumenten, met wel als overtuiging dat de Aarde nooit rond kan zijn, gezien eerdere afspraken daarover in de coalitie. Wie daar anders over denkt, valt over de rand.

Zwaar teleurgesteld in partijen die zeggen democratische grondbeginselen te respecteren, die een groene toekomst voor hun kinderen nastreven, ga ik deze week op zoek naar mogelijkheden om de bewoners van onze stad een beetje hoop te schenken. Hoop, op juridische of bestuurlijke wapens die de komst van de XXL dozen in Wijkevoort kunnen tegenhouden.

Die zijn er: de universiteit van Leiden heeft specialisten die al eerder stelden dat partijen zoals de fracties in Tilburg ‘angst hebben voor de stem van de burger’. Eerder zagen zij die reflex bij landelijke referenda over onder andere de Oekraïne. Een nota bene VVD bestuurder in Limburg hekelde afgelopen week het volplempen van de buitengebieden, een partijgenoot in Den Bosch meent dat het aantal XXL distributiecentra niet verder moet worden uitgebreid maar verder geconcentreerd. En boven op de daken ervan kunnen we dan voetballen of tennissen.

Hoe dat dan gecombineerd moet worden met de zonnepanelen die de VVD daar dan ook nog op wil leggen wordt niet geheel duidelijk in haar verhaal.

De mooiste kans ligt echter ditmaal in Den Haag, waar diverse adviezen aan het kabinet zijn gedaan om af te zien van verdere verdozing van Nederland. Beschikbare miljarden euro’s zouden moeten worden gestoken in duurzame landbouw, die op lokaal niveau burgers van voedsel en werk kan voorzien. Het land rond de stad is van iedereen, niet van korte termijndenkers, zoals die zetelen in deze coalitie in Tilburg. De economische en ecologische werkelijkheid is anno 2020 danig veranderd, waardoor nieuw beleid vanzelfsprekend zou moeten zijn, klinkt het in diverse rapporten. De boosheid en het onbegrip die onder inwoners van Tilburg zijn ontstaan na de idiote opstelling van GroenLinks, D66, VVD en CDA bij het afwijzen van het referendumverzoek zijn daarom volstrekt begrijpelijk. Er zijn halve waarheden en hele leugens aangedragen om het verzoek onderuit te halen.

Geen moment is gezocht naar, zoals een van de raadsleden zei, de geest van de gemeentelijke verordening. Er is slechts gekeken naar hoe het college zou willen dat de coalitie de letters moet lezen. Volksvertegenwoordigers horen een eigen verantwoordelijkheid te dragen, zij zijn geen uitvoerders van de wil van een burgemeester of een coalitie. Ze leggen bij hun installatie een eed af. Ze horen te stemmen zonder last: een volksvertegenwoordiger mag zich niet laten opdragen in een stemming een bepaald standpunt in te nemen omdat het college dat beter uitkomt.

De Tilburgers, en inwoners uit buurgemeenten, die strijden voor het behoud van landschapspark Wijkevoort zijn betrokken burgers. Zij vroegen aan de gemeenteraad vooral te luisteren naar waarom zij menen dat op die plek niet nog meer industrie moet komen. De lucht en leefomgeving in Tilburg is immers al niet best. Ze wilden liever ook op voorhand niet geloven in complotten of dwingende afspraken tussen GroenLinks, D66, VVD en CDA. Een referendumverzoek zou toch door minimaal twee van deze vier fracties vanzelfsprekend worden goedgekeurd, dacht men. Waarmee een meerderheid in de raad voor de hand had moeten liggen.

Helaas, ooit is binnen deze coalitie afgesproken dat wat plat is, plat moet blijven. Ook al denkt iedereen op Aarde daar anders over en staat de hele wereld met nieuwe klimaat- en economische inzichten al tijdenlang op z’n kop.