Beste aankomend raadsleden van alle politieke partijen en de commissie naamgeving van de Gemeente Tilburg,
Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Traditioneel verschijnen er in de media dan ingezonden bijdragen die stil staan bij belangrijke feiten waaruit blijkt dat de emancipatie nog niet is voltooid. Dat vrouwen nog altijd minder betaald krijgen dan mannen voor dezelfde functie. Dat er nog altijd een ‘sis-verbod’ nodig is in de lokale APV om vrouwen een beetje veiliger over straat te kunnen laten gaan. Dat armoede met name voorkomt in één-ouder-gezinnen, waarbij veelal de vrouw de opvoeding verzorgt. Dat internationaal vrouwen nog altijd fors het onderspit derven en mannen niet het respect, het fatsoen en de waardering geven die vrouwen verdienen.
Veelal zijn deze bijdragen in de media geschreven door sterke lokale vrouwen. De vrouwen die voorop gaan in de voortdurende strijd voor emancipatie. Voor een van die vrouwen schrijf ik deze bijdrage: Riek Flipse. Op 15 mei 2012 is zij overleden. Zij was hét voorbeeld van iemand die altijd voor anderen klaarstond. Een vrouw uit de jaren waarin de oorlog een grote rol speelde. Werkte in de huishoudelijke hulp en kreeg negen kinderen. Werd lid van de vrouwenbond NVV. Leerde daar dat er meer is dan het huishouden en het moederschap en ging zich inzetten om die boodschap breed te verspreiden.
Riek zag dat de beste weg uit de armoede en voor de verheffing van de vrouw de weg van scholing is. Ze heeft door middel van vele scholingstrajecten vrouwen in staat gesteld zichzelf te ontwikkelen. In 1978 wordt ze namens de PvdA gekozen tot gemeenteraadslid. In zestien jaar tijd weet ze daar ontzettend veel voor elkaar te knokken voor de vrouwen. Zo strijdt ze bijvoorbeeld voor kinderopvang als basisvoorziening, voor baarmoederhalskankeronderzoek voor alle vrouwen vanaf 35 jaar, voor politieke scholingsklasjes voor vrouwen en komt er gemeentelijk beleid over vrouwenemancipatie, met een aparte emancipatiecommissie en een wethouder emancipatie. Haar belangrijkste overwinning is –hoe kan het ook anders- op het terrein van scholing: de oprichting van de Annie van Dierenschool; een van de drie vrouwenvakscholen in Nederland. In oktober 1985 opent de school. Elf jaar lang krijgen jaarlijks 100 vrouwen een opleiding.
Voor al haar werk wordt Riek vele malen onderscheiden. Met de emancipatieprijs, de solidariteitsprijs, als vrijwilligster van de eeuw en met een tegel in de Walk of Fame. Een koninklijk lintje voor 16 jaar raadswerk wil ze echter niet: ‘ik heb 16 jaar luiers met de hand uitgewassen en daar heb ik ook geen lintje voor gehad’ zo zei Riek.
Maar heel anders dan een lintje, is een publieke plek die haar en haar inzet voor de stad en de vrouwen blijvend levend houdt. Wie anders dan Riek Flipse verdient bijna zes jaar na haar overlijden een straat of plein in Tilburg? Geen doodlopend hofje of nauwe steeg, maar een plaats waar verbinding en samenzijn mogelijk is. Bij voorkeur in de buurt van een onderwijsinstelling.
Riek Flipse was een gewone vrouw en een buitengewone vrouw ineen. Een voorbeeld voor de vrouwen en mannen in Tilburg en voor de gemeenteraadsleden die op 21 maart 2018 gekozen worden. Het is tijd voor een Riek Flipse plein!
Stefan Jansen
Kandidaat-raadslid #3 PvdA Tilburg