PvdA en D66 stellen kritische vragen over campagne tegen transgenderwet

Door Stefan Jansen op 2 september 2022

Binnenkort wordt de nieuwe Transgenderwet behandeld in de Tweede Kamer. Deze wet maakt het makkelijker voor transgender personen om hun geslacht te veranderen, zowel op papier als fysiek. Tegen deze wet wordt een landelijke campagne gehouden. Zo ook in Tilburg. Er zijn door de stad reclameborden te zien van de ’tegen-campagne’. De PvdA heeft, samen met D66, vragen aan het College gesteld over deze campagne. Volgens de partijen staat de campagne namelijk haaks op het uitgangspunt van de gemeente Tilburg dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.

PvdA en D66 vinden dat deze posters kwetsend zouden kunnen zijn voor de doelgroep, die zich door de campagne minder welkom zou kunnen voelen in de gemeente. De partijen roepen in hun schriftelijke vragen duidelijk niet op tot een verbod van deze posters in de gemeente, maar ze willen wel een tegengeluid laten horen tegen de campagne. Stefan Jansen, fractievoorzitter van de PvdA, zegt hierover tegen het Brabants Dagblad “daarom vragen wij het college ook om met een eigen informatiecampagne duidelijk te maken dat iedereen welkom is in Tilburg. Het gaat ons dus echt om een tegengeluid vanuit onze gastvrije stad en om discussie over reclame openbare ruimte. Niet om het onmogelijk maken van de poster. Ook al laten wij als partijen duidelijk weten een ander standpunt te hebben.”

Ook willen de partijen dat het reclamebeleid voor de openbare ruimte – dat uit 2013 stamt – herzien zou moeten worden. In het nieuwe reclamebeleid zou de vraag wat wenselijk is in de openbare ruimte duidelijker naar voren moeten komen. Denk hierbij aan campagnes die haaks staan op de inclusieve boodschap van de gemeente, maar ook aan campagnes die gokken verheerlijken. Voor dat laatste heeft de PvdA al een verbod afgedwongen, waarmee Tilburg de eerste gemeente is die gokreclames in de openbare ruimte verbiedt.

Het College heeft positief gereageerd op de vragen van de PvdA en D66, en geeft aan dat de campagne inderdaad niet aansluit op de boodschap die de gemeente uitdraagt. Daarnaast heeft het College toegezegd om in haar eigen campagnes meer nadruk te leggen op het feit dat iedereen in de gemeente zichzelf mag zijn. Ook zal de gemeente bij de herziening van het reclamebeleid rekening houden met de ervaring van deze campagne tegen de transgenderwet.

Wil je de schriftelijke vragen en antwoorden teruglezen? Dat kan hier

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen

Waar ben je naar op zoek?