PvdA pleit tegen huurverhoging van huizen met lage energielabels

Door Stefan Jansen op 17 juni 2022

De huur- en energiekosten stijgen fors, ook in Tilburg. Vooral voor mensen met lage inkomens kunnen deze prijsstijgingen grote gevolgen hebben. Namens de PvdA heeft fractievoorzitter Stefan Jansen daarom aan het College gevraagd of er gekeken kan worden naar een huurbevriezing voor huurhuizen met energielabel E, F of G bij woningcorporaties. Hieronder lees je er meer over.

In zijn schriftelijke vragen verzoekt Stefan het College om een het aantal woningen met energielabels E, F en G in kaart te brengen. In totaal zijn dat er in de gemeente meer dan 2.000. Daarna pleit hij tegen huurverhoging voor de bewoners van deze huizen. De bewoners hebben zelf weinig invloed op het energielabel van hun huis; daar is de eigenaar van de huizen, de woningcorporatie, verantwoordelijk voor.

Het College antwoordt dat voor de woonlasten gekeken moet worden naar het totaalplaatje, niet alleen het energielabel. Geen huurverhoging op basis van het energielabel vindt het College daarom te algemeen. Zij pleit daarom voor meer maatwerk in dit vraagstuk. Wel gaat het College dit jaar de woonlasten onderzoeken, waarbij energiekosten en energiearmoede in het bijzonder meegenomen worden.

Ook heeft woningcorporatie Tiwos in dit kader de huren zelfs verlaagd voor huurders die de maximale huur betalen voor woningen met label E, F of G, maar dus niet voor alle huurders met lage energielabels. De andere twee woningcorporaties, WonenBreburg en TBV Wonen, reageren in een artikel van het Brabants Dagblad dat ze bij de vaststelling van de huurprijzen ook vooral zullen kijken naar het totaalplaatje van woonlasten. Zij bevriezen of verlagen de huren dus niet enkel op basis van het energielabel.

De schriftelijke vragen en antwoorden over dit onderwerp teruglezen? Dat kan hier

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen