PvdA roept op tot het verbreken van Tilburgse stedenbanden met China

Door Stefan Jansen op 14 december 2022
In China is op dit moment een ongekende genocide bezig op de Oeigoeren. De laatste maanden zijn daarover tal van onafhankelijke rapporten verschenen, onder meer vanuit de Verenigde Naties en heeft de Tweede Kamer zich hierover uitgesproken. De genocide wordt centraal aangestuurd vanuit de Chinese overheid, die overigens zowel de genocide als het bestaan van ernstige mensenrechtenschendingen blijft ontkennen.

 

De PvdA Tilburg vindt dat er een stevige rode lijn is overgegaan om nog te kunnen samenwerken als politici en ambtenaren van de gemeente Tilburg met politieke ambtsdragers en ambtenaren in China. De PvdA stelt daarom in een motie voor om per direct de lopende stedenbanden met Changzhou en Chengdu te verbreken. De sociale waarden waar de gemeente Tilburg voor staat zijn op geen enkele wijze te verenigen met de genocide op de Oeigoeren. Bovendien laat een recent rapport van het Instituut Clingendael zien dat stedenbanden actief worden ingezet door de Chinese overheid als geopolitiek (machts-)instrument. Het verbreken daarvan is daarmee een duidelijk signaal. De Gemeente Eindhoven en de Gemeente Den Bosch hebben de afgelopen twee weken reeds de stedenband doorbroken of aangekondigd dit binnenkort te zullen gaan doen.
 
Op maandag 19 december heeft de gemeenteraad deze motie aangenomen. De volledige motie is hier te vinden. Het Brabants Dagblad schreef eerder vandaag al een artikel over onze inzet op dit thema.
Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen