College doet toezegging over fysiek toegankelijke bushaltes na vragen PvdA

Door Stefan Jansen op 3 maart 2023

Een inclusieve stad die toegankelijk en uitnodigend is voor iedere Tilburger is belangrijk voor de PvdA. In het verleden heeft de PvdA al vragen gesteld over de toegankelijkheid van bushaltes voor mindervaliden, en is er ook een rapport door de TOG (tegenwoordig: Toegankelijk Tilburg) aangeleverd met aanpassingen om die toegankelijkheid te verbeteren. In 2021 heeft de raad unaniem een motie aangenomen om deze aanbevelingen door te voeren. De PvdA constateert echter dat deze motie nog niet volledig is uitgevoerd, en Stefan Jansen stelt daarom namens de PvdA vragen. Het College doet in haar antwoorden een toezegging.

In 2018 al heeft de PvdA mondelinge vragen gesteld over de fysieke toegankelijkheid van de bushaltes in de gemeente voor mindervaliden. In 2019 heeft de TOG een rapport aangeleverd waarin aanbevelingen staan om deze toegankelijkheid te verbeteren. In 2021 is een motie is aangenomen waarin staat “zo spoedig mogelijk een inventarisatie te maken van de huidige stand van zaken van de aanbeveling uit het rapport, dat in 2019 door TOG is aangeboden, en de raad hier in Q2 (2022) over te informeren.” Deze motie is echter nog niet tot uitvoering gekomen

Met het VN-verdrag Handicap in het achterhoofd, dat in Nederland in 2016 is aangenomen maar niet in elke gemeente goed wordt nageleefd, stelde de PvdA opnieuw vragen aan het College. De PvdA benoemt dat toegankelijke bushaltes volgens dit verdrag juridisch verplicht zijn, en vraagt het College wanneer het de opdracht uit de hierboven genoemde motie uit 2021 nakomt. De PvdA streeft deze Collegeperiode tot 100% fysiek toegankelijke bushaltes, en vraagt het College of het hetzelfde streven heeft.

Het College heeft de gestelde vragen op 3 maart beantwoord. In de beantwoording gaat het College mee met de PvdA om in deze raadsperiode tot 100% fysiek toegankelijke bushaltes te komen. Om dat te realiseren wil het College nog dit voorjaar tot een actieplan voor toegankelijke bushaltes komen. Hiermee wordt de motie uit 2021 dan ook uitgevoerd.

Benieuwd naar de volledige tekst en alle vragen? Klik dan hier. Hier vind je de volledige antwoorden van het College.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen

Waar ben je naar op zoek?