De gemeente Tilburg werkt vanuit vertrouwen in de richting van haar inwoners. Hieraan is onder andere invulling gegeven door scherp naar eigen communicatie te kijken. Toch komen er met regelmaat voorbeelden langs waaruit blijkt dat de communicatie soms nog een tandje beter kan. Fractievoorzitter Stefan Jansen stelde hier, samen met GroenLinks, vragen over aan het college.
Bij het stellen van deze vragen haalt Stefan verschillende voorbeelden aan. Zo staat er in brieven naar uitkeringsgerechtigden een passage met een opsomming van wetsartikelen, zonder uitleg hiervan. Ook staat er onder elk plan van aanpak de tekst “medegefinancierd door de Europese Unie”. Daarnaast staan op de website over uitkeringsfraude verschillende zinnen die hard en niet vanuit vertrouwen kunnen overkomen, zoals ““houdt u zich niet aan de regels, dan fraudeert u. Ook als dat niet bewust gebeurt, dus zorg dat u weet wat uw rechten en plichten zijn.”.
Stefan Jansen stelde enkele vragen hierover aan het college. Als eerste vraagt hij of het college het met de indienende fracties eens is dat een gemiddelde inwoner geen flauw idee heeft wat er bedoeld wordt met de opsomming van wetsartikelen. Aanvullend hierop vraagt Stefan wat de reden is dat deze passage is opgenomen in de brief, of dit wettelijk verplicht is en of het juridisch noodzakelijk is. Aansluitend vraagt Stefan ook of het een ‘probleem’ dan wel een optie is om deze passage voortaan weg te laten uit brieven, aangezien het meer vragen dan duidelijkheid oproept bij de lezer.
Stefan vroeg vervolgens of het college het eens is dat de ‘stempel’ van “medegefinancierd door de Europese Unie” bijzonder kan overkomen in een plan van aanpak van uitkeringsgerechtigheid en eveneens meerdere vragen oproept. Daarbij vraagt Stefan waarom dit stempel daar staat en of dit voortaan kan worden weggelaten in de communicatie.
Als volgende punt vraagt Stefan aan het college of zij het eens is dat het hebben van een online meldpunt waar de gemeente oproept om tips rondom fraude te melden aan kan zetten tot onderling wantrouwen tussen inwoners. Hierbij vraagt hij ook hoeveel inwonertips er jaarlijks binnenkomen en hoeveel daarvan leiden tot een onderzoek. Daarbij vraagt Stefan ook wat de verhouding is tussen het aantal onderzoeken vanuit het meldpunt ten opzichte van het aantal onderzoeken dat gebeurt op basis van andere signalen. Concluderend vraagt Stefan of, gezien de antwoorden op hiervoor gaande vragen, het nodig of wenselijk is om het meldpunt te behouden.
Op de website staat ook dat er sprake is van fraude als iemand zich niet bewust niet aan de regels houdt. Stefan vraagt hierover waarom dit zo hard staat opgenomen op de website. Stefan vraagt of het college het met PvdA Tilburg eens is, zeker in het licht van de toeslagenaffaire, dat er ook géén sprake kan zijn van fraude als iemand zich onbewust niet aan de regels houdt.
Tot slot gaat Stefan in op het boetebeleid dat op de website staat vermeld. Momenteel staat op de website dat de gemeente bij een boete altijd een bedrag oplegt gelijk aan de hoogte van de fraude. Stefan vraagt waarom de gemeente Tilburg dit boete-uitgangspunt hanteert, terwijl de wet de vrijheid biedt om ook andere bedragen als boete op te leggen. Daarnaast vraagt Stefan of deze passage nog juist is gezien de manier waarop de gemeente Tilburg uitvoering geeft aan het boetebeleid.
Momenteel wordt nog gewacht op de antwoorden op deze vragen. De vragen van Stefan Jansen kun je hier teruglezen.