PvdA Tilburg zorgt voor verbod op vervuilende plastic feestartikelen

Door Bea Mieris op 27 november 2019
In februari 2019 stelde Bea Mieris vragen aan het college over een verbod tot het oplaten van ballonnen en een verbod op plastic feestafval zoals confetti en serpentines voor Tilburg. De plastic feestartikelen vervuilen immers het milieu en vormen een gevaar voor dieren.  Het college zegde toe ermee aan de slag te gaan. De verboden zijn nu opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
De artikelen die in de APV worden opgenomen:
Artikel 115. Verbod oplaten en uitdelen ballonnen
1. Het is verboden ballonnen, van welk materiaal dan ook, a. door middel van hete lucht afkomstig van vuur, dan wel door middel van helium of andere gassen, op te laten stijgen; b. voor commerciële doeleinden uit te delen op de weg. 2. Onder ballon wordt verstaan: feest-, geluks-, papier-, wens-, sfeer-, herdenkings-, reclameballon of – lampion en dergelijke. 3. Het verbod is niet van toepassing op luchtvaartuigen als bedoeld in de Wet luchtvaart.
Toelichting Dit artikel is met name bedoeld om milieuvervuiling door zwerfafval tegen te gaan en dierenleed te voorkomen. De ballonnen of restanten daarvan dwarrelen na verloop van tijd als zwerfafval op niet te voorziene plaatsen weer op de aarde. Dit zwerfafval vervuilt het milieu en veroorzaakt dierenleed als dieren het opeten of erin verstrikt raken. Het verbod is niet van toepassing op ballonnen die met uitgeblazen adem zijn gevuld of die zijn opgeblazen met lucht (bijvoorbeeld met een handpompje). Er is geen sprake van een totaalverbod op ballonnen. Zo valt het vasthouden van bijvoorbeeld een met helium gevulde ballon met een touwtje, lintje, stokje of iets dergelijks niet onder het verbod. Uiteraard is het verbod ook niet van toepassing als de ballon aan een balkon of reling of iets dergelijks is vastgemaakt zodat deze niet verder kan ‘opstijgen en wegvliegen’. De ballonnen waar het in dit artikel om gaat zijn feestballonnen, gelukslampionnen, papierballonnen, wensballonnen, herdenkingsballonnen en dergelijke. Daarbij kan het ook gaan om (deels) biologisch afbreekbare of zelfgemaakte exemplaren. Alhoewel de opsomming in het tweede lid niet limitatief is, zal het in de praktijk vaak gaan om ballonnen of lampionnen die bij feestelijkheden, herdenkingen, evenementen, bijzondere of gedenkwaardige gelegenheden en dergelijke, al dan niet in grote getale, worden opgelaten. Ook ballonnen die door bedrijven worden opgelaten of uitgedeeld vanaf de weg vallen onder het verbod. Een ballon die bijvoorbeeld door het KNMI is volgehangen met weerkundige apparatuur valt hier niet onder. Het verbod geldt ook niet voor bemande ballonnen zoals deze bijvoorbeeld gebruikt worden bij ballonvaarten of kabelballonnen vallen niet onder het verbod. Het uitdelen van ballonnen voor commerciële doeleinden vanaf de weg valt ook onder het verbod. Veelal worden deze door winkels of bedrijven uitgedeeld (ballon op een stokje). Een deel van deze ballonnen en bijbehorende touwtjes en stokjes wordt teruggevonden in de openbare ruimte.
Artikel 115a.
Verbod gebruik plastic confetti en serpentines 1. Het is verboden confetti en serpentine, van een ander materiaal dan afbreekbaar papier, op de weg te gebruiken.
Toelichting: Dit artikel is met name bedoeld om milieuvervuiling door zwerfafval tegen te gaan en dierenleed te voorkomen. Niet papieren confetti en serpentines blijven als zwerfafval achter op de weg, in het openbaar groen en in het water. De wind verspreidt het vaak over een groot gebied. Dit zwerfafval vervuilt het milieu. Het vergaat namelijk niet en valt nauwelijks op te rapen of op te ruimen, waardoor het heel lang aanwezig blijft. Daarnaast veroorzaakt het dierenleed als dieren het opeten.
Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris

Waar ben je naar op zoek?