PvdA vraagt College om meer te doen tegen armoede

Door Stefan Jansen op 30 augustus 2022

Door inflatie en hoge energieprijzen rijzen de kosten voor veel Tilburgse huishoudens de pan uit. PvdA-fractievoorzitter Stefan Jansen heeft het College via schriftelijke vragen verzocht om inwoners van de gemeente meer te steunen, en de armoede nog scherper aan te pakken. Hij pleit onder andere voor een verruiming van bestaande regelingen die armoede tegengaan, meer zichtbaarheid voor de bestaande regelingen en meer samenwerking met maatschappelijke organisaties. Hieronder lees je er meer over.

“De armoede neemt in Nederland hard toe. Lagere inkomens en middeninkomens kunnen niet of steeds moeilijker rondkomen. De steeds duurdere energie en boodschappen zijn hiervan op dit moment een belangrijke aanjager. Tilburgers die nog nooit met armoede te maken hebben gehad, bevinden zich opeens in deze voor hen onbekende situatie.” Daarmee leidt Stefan zijn schriftelijke vragen aan het College in.

Hoewel de centrale overheid uiteindelijk het meeste kan doen aan armoedebestrijding, betoogt Stefan dat de gemeente ook een grotere rol kan spelen. Zo geeft hij aan dat de deelname aan armoederegelingen de afgelopen tijd terug is gelopen, terwijl de armoede zelf niet is afgenomen. De gemeente kan volgens hem met betere communicatie en zichtbaarheid zorgen dat mensen de regelingen beter weten te vinden. Ook kan de gemeente bestaande regelingen, zoals die voor energietoeslag, verruimen. Bijvoorbeeld door de inkomensgrens te verhogen, waardoor meer mensen energietoeslag zouden krijgen.

Het College geeft in haar antwoord onder andere aan dat de inkomensgrens voor de energietoeslag is verruimd, en dat de gemeente er alles aan doet om bij bewoners bewustzijn te creëren over de bestaande regelingen. Ook probeert de gemeente mensen die buiten de regelingen vallen te bereiken, want ook voor hun kunnen de kosten zo hard oplopen dat hun bestaanszekerheid er onder lijdt. Op de website van de gemeente is een overzicht te vinden van alle bestaande regelingen, zowel van toeslagen als maatwerkoplossingen.

De schriftelijke vragen van Stefan en de antwoorden van het College zijn hier terug te lezen.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen