1 december 2017

Samen maken we het verschil voor Tilburg-Noord

Op een koude dinsdagavond ontmoeten Jan Haenen en Paul van Duijnhoven, Frank en Nader, beiden lid van het
buurtpreventieteam Vlashof/Stokhasselt, bij het Tamoil tankstation aan de Elgerstraat. Het buurtpreventieteam bestaat al sinds 1993 en telt nu 21 vrijwilligers. Iedere avond loopt een koppel zijn ronde door de wijk, getooid met een officiële badge en duidelijk herkenbaar aan de fluorescerende oranje jassen, waarin zij gekleed gaan.

Frank is een actieve pensionado en vrijwilliger van het eerste uur, Nader een Syrische vluchteling, die nog maar net is begonnen in het team. Beiden geven als hun voornaamste drijfveer aan dat ze de buurt veiliger willen maken. En daar lijken ze nog in te slagen ook! Jan en Paul hebben zich deze avond in elk geval geen moment onveilig gevoeld. Zij geven vriendelijk en uitgebreid antwoord op de vragen die we stellen, maar blijven intussen wel steeds heel goed opletten. Van Frank en Nader horen wij dat ze onder andere letten op openstaande ramen bij woonhuizen en in dat geval doen dan een flyer met tips voor inbraak preventie in de bus. Ze letten op hangjongeren en fungeren als de ogen en oren van de politie.

Het buurtpreventieteam Vlashof/Stokhasselt is volgens Frank het grootste in Tilburg. De buurt is al ruimschoots gewend aan de oranje jassen. “We worden overal voor aangesproken”, zegt Frank. Niet verwonderlijk want de buurtpreventie in de wijken Vlashof en Stokhasselt boekt goede resultaten. Het aantal inbraken is gedaald en de overlast is sinds de oprichting van het team duidelijk verminderd. Toen er vorig jaar veel zakkenrollers actief waren op de markt op hetWagnerplein is het buurtpreventieteam, op verzoek, ook daar gaan surveilleren. “Sinds januari 2017 is er geen enkele aangifte voor zakkenrollerij meer gedaan!”, vertelt Frank trots.

Ongeveer na een uur zijn we weer terug op ons vertrekpunt, tankstation Tamoil, waar we nogeven poseren voor een foto en daarna afscheid nemen. Wat ons betreft was het een zeer boeiende en inspirerende ervaring. Onze conclusie luidt in elk geval:  De buurtpreventie Werkt!

Frank en Nader BEDANKT.