Thema-avond ‘Rondkomen: Kan Dat Nog?’ en bezoek aan graf Bart van Pelt op de Dag van de Arbeid

17 april 2023

Traditiegetrouw organiseren we als Partij van de Arbeid op 1 mei, de Dag van de Arbeid, een activiteit voor onze leden. De Dag van de Arbeid wordt in een groot deel van de wereld gevierd, maar in Nederland is het helaas nog geen nationale feestdag. Natuurlijk besteden we als PvdA wél aandacht aan deze belangrijke dag, en dit jaar doen we dat in een avondvullend programma samen met GroenLinks, de SP en de FNV. Ook bezoeken we in de ochtend het graf van prominent Tilburgs vakbondsman Bart van Pelt.

Bezoek aan graf Bart van Pelt
Op 1 mei staan we om 11:30 uur in de ochtend jaarlijks een half uur stil bij het ontstaan van de sociaaldemocratie in onze stad en de hobbels die daarbij door de mensen voor ons overwonnen zijn. Dit doen we traditiegetrouw bij het graf van vakbondsman Bart van Pelt. Het graf ligt op begraafplaats Vredehof aan de Gilzerbaan. Bij binnenkomst gelijk rechts gaan en tot einde doorlopen. Bart van Pelt stond mede aan de wieg van de eerste cao voor de textielindustrie in Tilburg en behoorde tot de eerste groep van gemeenteraadsleden namens de SDAP in Tilburg. Bij de herdenking wordt meer over hem en zijn enorme bijdrage gedeeld. Ook staan we stil bij de parallellen met het heden.

 

Thema-avond ‘Rondkomen: Kan Dat Nog?’
Het avondprogramma met GroenLinks, de SP en de FNV zal plaatsvinden in het Vakbondshuis van Tilburg (adres: Ringbaan West 96-18). Het programma is als volgt:
  • 19:30: inloop met koffie en thee.
  • 20:00 welkomstwoord.
  • 20:10: film: ‘Over Leven’ (zie hieronder voor meer info).
  • 20:45: presentatie: ‘het minimumloon moet omhoog’.
  • 21:00: presentatie: ‘leven in de bijstand’.
  • 21:15: presentatie: ‘solidariteit en menswaardigheid’.
  • 21:30: presentatie: ‘arbeidsmigranten als verdienmodel’.
  • 21:45-22:30: napraten met fris en een hapje.

Tijdens deze avond wordt de vakbondsfilm ‘Over Leven’ gedraaid. ‘Over Leven’ is een bijzondere documentaire over het leven van acht gewone mensen en hun gewone werkplekken. Van het kinderopvanglokaal tot de touringcar. Ze werken er hard uit liefde voor hun vak, maar 40 jaar scheefgroei heeft diepe kraters in hun waardigheid geslagen. Bekijk hier de trailer.

Er is tijdens deze avond beperkt plek. Zorg dus dat je op tijd komt! Als je zeker weet dat je komt, kan je ook een mailtje sturen naar fractiemedewerker Zed ([email protected]). Dan wordt er een plekje voor je gereserveerd.