Door op 8 oktober 2015

Tilburgse Leergang

Zaterdag drie oktober was het zover, de Tilburgse leergang is officieel gestart! Hierbij geven we je graag wat meer informatie over deze leergang. Zoals je waarschijnlijk weet is deze leergang modulair van opzet. Dat betekent dat je niet ieder onderdeel verplicht hoeft te volgen, maar de modules die bij je interesse passen nog steeds kunt kiezen en de overige aan je voorbij kunt laten gaan. In totaal zijn er liefst tien modules die verspreid over de komende twee jaar gegeven worden. Voor ieder wat wils dus!

Na de officiële aftrap op 5 september zijn veel trainers en data bevestigd. Daarom vind je hier onderaan een uitleg per module. Hier zie je wat het doel van de module is, welke trainers er zijn en op welke data de module gegeven wordt.

In beginsel zijn alle modules op zaterdag van 11:00  tot 14:00 in Tilburg. Het kan echter voorkomen dat het tijdstip of de locatie afwijkt, maar dit zal dan in overleg met de deelnemers gebeuren. Zowel jong als oud en Tilburger als niet-Tilburger, deelname is open voor iedereen! Graag horen we van je in welke modules je interesse hebt. Kosten voor deelname zijn €50 in totaal (zoveel modules als je wilt) en leden van de Jonge Socialisten krijgen 50% korting op deze prijs.

Wil je liever persoonlijk contact over jouw ontwikkelplan? Bel ons vooral! We plannen graag een afspraak met je in en willen ook graag telefonisch meer informatie geven. Opgeven kan door een mail naar Erik via erik@pvdatilburg.nl.

Uitleg per module Tilburgse leergang

Geschiedenis van de PvdA

Voor degenen die nog niet zo bekend zijn met onze partij en haar geschiedenis is dit de ideale opstartmodule. Samen met Lambert Verheijen zal in de eerste twee modules de landelijke geschiedenis van onze partij worden doorgenomen en vervolgens zal met een tweede trainer de lokale geschiedenis van de sociaaldemocratie in Tilburg worden behandeld.

Data: 3 oktober 2015, 19 december 2015 en 12 maart 2016

Persoonlijke ontwikkeling

Of je nu graag een politieke carrière wilt of niet, persoonlijke ontwikkeling is voor iedereen van belang. In deze module leer je onder andere over persoonlijk leiderschap, spreken in het openbaar en onderhandelen binnen en buiten de politiek. Ook is er ruimte voor invulling vanuit de deelnemers. Trainers zijn onder andere Burgemeester Jan Boelhouwer en Ingrid van Breda.

Data: 17 oktober 2015, 2 april 2016, 23 april 2016 en 2 juli 2016

Machtsverhoudingen in de politiek

Samen met Burgemeester Marieke Moorman en Senator Ruud Vreeman leer je in deze module alles over de machtsverhoudingen binnen de politiek. Je leert hoe de gemeenteraad, provinciale staten en Eerste Kamer werken, maar bijvoorbeeld ook over ontwikkeling van de stad. Daarnaast wordt aandacht besteed aan overtuigen, onderhandelen en lobbyen in de politiek en is er ruimte voor eigen invulling van de deelnemers.

Data: 7 november 2015, 20 februari 2016, 16 juli 2016, 17 december 2016

De vereniging PvdA

De PvdA is natuurlijk niet enkel een politieke partij, maar ook een vereniging. In deze module leer je alles over hoe de verenigingskant van onze partij werkt. Het gaat onder andere over hoe het congres, de ledenraad en de verenigingsraad werken en over de verschillende netwerken binnen onze partij. Bovendien willen we graag met alle deelnemers het congres bezoeken. Ervaren verenigings-rot Hans van Iersel neemt je mee in de wondere wereld van het congres.

Data: 28 november 2015, 12 november 2016

Campagne voeren

Wil jij alles weten over het voeren van een politieke campagne? Van het enthousiasmeren van vrijwilligers en het opzetten van een straatcampagne tot het persoonlijk overtuigen van mensen, het komt allemaal aan bod in deze module. Hoewel een aantal trainers nog bevestigd moeten worden kunnen we al wel melden dat Burgemeester Jan Hamming je al zijn kennis over straatcampagnes zal overdragen. Bovendien willen we met deze deelnemers uiteraard ook graag zelf de handen uit de mouwen steken tijdens een politieke campagne.

Data: 9 januari 2016, 8 oktober 2016, 11 maart 2017

Landelijke en internationale politiek

Benieuwd naar de wereld achter de schermen bij de Tweede Kamer, de rol van de sociale partners en lobbyisten in Den Haag en Brussel en wil jij meer weten over het Europees Parlement en andere Europese lichamen? Dan is deze module voor jou interessant! De trainers voor deze module moeten nog bevestigd worden, maar we proberen hier een Tweede Kamerlid en iemand van het Europees Parlement voor naar Tilburg te halen. Bovendien willen we met deelnemers aan deze module graag een bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag brengen. Ook is er ruimte voor eigen invulling van deelnemers.

Data: 30 januari 2016, 28 januari 2017 en 1 april 2017

Omgaan met de media

Iedereen weet dat de media een belangrijke rol in onze huidige samenleving heeft, maar hoe ga je hier als (aankomend) politicus mee om? Met ervaren trainers leer je de fijne kneepjes van het beïnvloeden van de media. Je leert regie voeren in de media en in interviews en we gaan in gesprek over het gebruik van (sociale) media als politicus.

Data: 21 mei 2016, 11 juni 2016

Identiteit, imago en gedrag

Deze module is vooral gericht op het leren kennen van jezelf. Er wordt namelijk dieper ingegaan op je persoonlijke identiteit, normen en waarden. Ook wordt er gekeken naar de grens tussen privé en politiek. Aan de hand van concrete voorbeelden en casussen wordt het gedrag van politici gekoppeld aan de normen en waarden die de buitenwereld ziet. Daarnaast is er ruimte voor eigen invulling van de deelnemers.

Data: 20 augustus 2016, 10 september 2016, 1 oktober 2016

Sturen op politieke uitkomsten

Heb jij interesse in een politieke carrière of wil je je hierop oriënteren? Dan is deze module een must. In deze module leer je over hoe je van idee tot uitvoerbare politiek komt en leer je coalities smeden binnen en buiten de gemeenteraad. Ook is er ruimte voor eigen invulling van deelnemers. Als je wilt meelopen met raadsleden of statenleden en inhoudelijk politieke vergadering mee wilt voorbereiden is hiervoor ook de mogelijkheid.

Data: 3 december 2016, 7 januari 2017, 18 februari 2017

PvdA in de Buurt

Politiek speelt zich natuurlijk af in de raadszaal, maar voor een minimaal even groot deel in de gemeente zelf, bij de mensen in de buurt. Hoe bouw je een netwerk in wijken en buurten op? Hoe win je vertrouwen? En hoe bepaal je de behoeften van wijken? Tijdens deze module brengen onze trainers je alles hierover bij. Ook is er ruimte voor invulling vanuit de leden en willen we graag met de deelnemers de opgedane kennis toepassen in de wijken.

Data: 6 mei 2017, 20 mei 2017, 10 juni 2017