Veel nieuwe betaalbare woningen en aangenomen PvdA-moties in de raadsvergadering!

20 december 2022

Op maandag 19 december vond de laatste raadsvergadering voor het winterreces plaats. In dit bericht blikken we kort terug op wat er behandeld is in de vergadering, waarin aandacht was voor veel nieuwe betaalbare woningen en waarin meerdere door de PvdA ingediende zijn aangenomen! Op de foto: raadslid Bea Mieris met de PvdA-burgerraadsleden op de achtergrond.

Betaalbaar wonen

Betaalbaar wonen is een van de kernpunten van de PvdA. De eis voor betaalbare woningen kwam nadrukkelijk terug in ons coalitieakkoord met GroenLinks, D66 en VVD: Meer Voor Elkaar. Onze inzet voor 35% sociale huur en 10% middenhuur bij de bouw van nieuwe woningen is bijvoorbeeld 1-op-1 overgenomen in het akkoord. In deze raadsvergadering stonden drie raadsvoorstellen op de agenda waaruit de vertaling van ons standpunt naar concreet beleid mooi terugkomt.

Het eerste voorstel ging over de Poort van Stappegoor. Ons raadslid Bea sprak bij dit raadsvoorstel de volgende mooie woorden: “op de hoek van de Ringbaan-Zuid en de Stappegoorweg worden 206 nieuwe appartementen gebouwd. Voor 72% zijn dit betaalbare woningen, namelijk 62% sociale huur en 10% middenhuur. De binnentuin van de appartementen wordt een nieuw park, en daarbij wordt nu ook al rekening gehouden met de energievoorziening van de toekomst. Betaalbaar wonen in een groene stad dus. Dat is waar de PvdA Tilburg voor staat!” Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Daarna werd ook de ombouw van het Koningsplein tot de Koningswei behandeld. Er komen op deze plek 367 nieuwe appartementen bij, waarbij er plek is voor 63% sociale huur en 10% middenhuur. Het stenen plein verandert hiermee in een park met 55 nieuwe bomen. Wederom veel plek om betaalbaar te gaan wonen midden in de stad in het groen. Ook dit raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Veel ruimte voor groen en betaalbaar wonen in het nieuwe Stadsforum en de Koningswei

Als laatste werd er ook nog een raadsvoorstel over gemengd wonen in Stappegoor behandeld. In dit project is oog voor groepen waar nu weinig woningaanbod voor is, te weten spoedzoekers en mensen die na een succesvol traject bij een zorginstelling weer zelfstandig kunnen wonen. Zij kunnen vaak namelijk geen aanspraak maken op reguliere of particuliere huurwoningen. Voor deze groep worden nu 96 tijdelijke appartementen gerealiseerd. Ook dit voorstel werd aangenomen, en past goed binnen de realisatie van Tilburg als inclusieve stad.

Aangenomen moties

Tijdens de raadsvergadering zijn ook nog eens drie moties die mede door de PvdA zijn ingediend aangenomen. De eerste is de door Stefan geschreven motie over het verbreken van de stedenbanden met China, waar je hier meer over kunt lezen.

De tweede aangenomen motie, mede ingediend door Bea, gaat over het tegengaan van overlast door het stoken van houtkachels, pelletkachels en allesbranders. Deze kachels kunnen namelijk voor veel gezondheidsschade bij Tilburgers zorgen. De gehele motie kan hier teruggelezen worden.

Als laatste nog een motie die mede is ingediend door AzizaOp initiatief van GroenLinks sprak de raad zich uit om te onderzoeken welke effecten de invoering van de piek- en dalurentarieven in het openbaar vervoer hebben op mensen die met het OV reizen, onder andere omdat de PvdA vindt dat iedereen gelijke kansen moet hebben om mee te kunnen doen en dat de invoering van een piektarief daarin belemmerend kan optreden. Over die motie lees je hier meer!