Vrijheden gelden ook voor religekkies

Door Kevin Hordijk op 9 januari 2019

Vrijheid van meningsuiting. Het is een groot goed. Het geeft mij de rechten om op te komen voor mijn belangen, zonder dat ik bang hoef te vrezen voor een repressieve overheid. Mijn mening telt en mag gehoord worden!

Hoewel het een groot goed is, vind ik de vrijheid van meningsuiting soms ook een heel stom recht. Als ik de Nashville verklaring lees dan kan ik dat niet anders dan als een persoonlijke aanval op mijn bestaan en leven zien. Zo weinig barmhartigheid hoort niet in onze samenleving thuis. Dat vind ik ervan. Weg met die domme denkbeelden. Die wil ik niet horen en zien!

Maar zo werken vrijheden niet.

Wat ik lees in de vertaalde Nashville teksten is overigens ook niets nieuws onder de zon. Het zijn  millennia aan oude doctrines samengevat in een aantal geboden. Het uitbrengen van dit soort greatest hits is een kunstje waar het geloof erg goed in is en waar hardcore religekkies ook altijd heel blij mee zijn. Niet alleen bij het Christelijk geloof natuurlijk, maar dat is wel het geloof waarmee ik opgegroeid ben en waar ik het meeste vanaf weet. Alle grote geloven hebben zo hun eigen verouderde spelregels, opgesteld in tijden dat de denkwijzen en gebruiken nog veel minder doordacht waren en vooral waren bedoeld om bevolkingen rustig en dom te houden.

Wat mij persoonlijk het meeste opvalt aan de vertaalde Nashville tekst is hoe weinig negatiefs het met me doet: Ik ben erdoor namelijk geen minuut minder van mijn vriend gaan houden. Ook is de zon de dag erna gewoon weer opgekomen. Positief hebben de reacties op de vertaalde verklaring me wel geraakt: Ik voel de liefde zowel offline als online.

En dat is een mooie ontwikkeling. Generaties LHBTQI moesten in het verleden huiveren als het geloof en vooraanstaande politici de handen ineensloegen en hun geloofs-hetero-man-superieuriteit-doctrine aan het volk probeerde te slijten. Nu neem ik het ter kennisgeving aan.

Dat noem ik vooruitgang.

Kevin Hordijk

Duo-voorzitter PvdA Tilburg

Kandidaat Statenlid PvdA Noord-Brabant

Kevin Hordijk

Kevin Hordijk

Al sinds mijn jonge jaren heb ik diep respect voor de inwoners van ons land die de roeping voelen om zich in te zetten voor mens en maatschappij. Aan deze voorgangers heb ik veel te danken en leef ik gelukkig in een land waar ik, als homoseksuele man, grotendeels mijzelf kan zijn. Met alle kansen

Meer over Kevin Hordijk