Door diverse ontwikkelingen staat het aanbod en de bereikbaarheid van genderzorg, voor zowel jongeren als volwassen, onder druk in Tilburg en de regio. Verschillende instanties hebben recent bekend gemaakt hun werkgebied voor genderzorg te beperken of te stoppen. Hierdoor wordt de toegankelijkheid en bereikbaarheid voor, onder andere, inwoners van gemeente Tilburg ernstig beperkt. Raadslid Aziza Aboulkacem stelde hier samen met GroenLinks vragen over aan het college.
Allereerst wordt aan het college gevraagd hoe zij kijkt naar de ontwikkeling dat het aanbod van genderzorg voor jongvolwassen beperkter wordt voor de Tilburgse inwoners door het wegvallen van deze zorg vanuit zorgaanbieder BuroJIJ. Het college antwoordt hierop dat zij het landelijk tekort aan genderzorg, en daarmee het tekort in gemeente Tilburg, ziet. Daarom betreurt zij ook het wegvallen van BuroJIJ. Het college verdiept zich in de mogelijke alternatieven om de genderzorg op te vangen. Daarnaast worden jongeren met genderproblematiek geholpen binnen het reguliere GGZ aanbod.
Ten tweede wordt gevraagd of het college dan wel CrossRoads hierover was geïnformeerd en of het college kan aangeven wat de achterliggende redenen waren. Het college geeft aan dat BuroJIJ in juli 2024 had aangegeven dat zij landelijk ging stoppen met jeugdhulp. Dit had meerdere redenen, zowel financiële als landelijke ontwikkelingen zou het leveren van genderzorg complexer maken.
Vervolgens vragen PvdA en GroenLinks of het college erkent dat door ontwikkelingen rondom aanbieders in andere regio’s het aanbod in bredere zin verder verschraalt. Hierop wordt geantwoord dat het aanbod op genderzorg altijd schaars is geweest indien er sprake is van genderdysforie. Voor vraagstukken als identiteitsproblematiek en vragen rondom seksualiteit kunnen opgepakt worden door de gecontracteerde ggz-partijen.
Daarnaast wordt aan het college gevraagd of zij bereid is om in samenspraak met CrossRoads naar alternatieven te zoeken om genderzorg te blijven aanbieden in de regio en wat zij hiervoor concreet gaat doen. Het college antwoordt dat zij zich verdiept in mogelijke alternatieven en in gesprek is met aanbieders. Het onderwerp wordt ook landelijk aangekaart, zoals bij de vereniging voor Nederlandse gemeenten (VNG).
Ten vijfde stellen we de vraag of het college in contact is met andere grote centrumgemeente in Brabant of zorgregio’s over het bredere vraagstuk omtrent aanbod van genderzorg. Hierbij wordt ook gevraagd welke conclusies of vervolgstappen hier zijn besproken. Hierop wordt geantwoord dat gemeente Tilburg contact heeft met Regio West Brabant Oost en met de VNG.
Tot slot vragen we aan het college of zij bereid is om dit vraagstuk breder te bekijken met andere Brabantse centrumgemeente en zorgregio’s om toe te werken naar een dekkend aanbod in provincie Noord-Brabant, indien het niet lukt om in de regio voldoende aanbod te realiseren. Het college antwoordt hierop dat het een gedeelde landelijke zorg is en dat zij druk zet op de mogelijke alternatieve voor de invulling van het specialisme genderzorg. Daarnaast lopen er nog steeds gesprekken met BuroJIJ over lopende zorgtrajecten en de samenwerking.
De vragen van Aziza en GroenLinks kan je hier teruglezen, de antwoorden van het college zijn hier terug te vinden.