Door Yusuf Çelik op 8 februari 2021

PvdA-motie standbeeld Petrus Donders aangenomen!

Beeltenis van Petrus Donders staat al drie jaar stil

Tijdens de gemeenteraad van 8 februari heeft de fractie van de PvdA Tilburg haar motie over het standbeeld van Petrus Donders verdedigd. Daarbij werd het volgende ter sprake gebracht: 

Eind vorig jaar namen wij als Partij van de Arbeid de plannen van het college voor het Tilburgerschap tot ons. Een fraai voornemen, een bijna utopisch vergezicht gebouwd op een nieuw aan te meten stedelijke identiteit, koers zettend richting een inclusief Tilburg. Van het Tilburgerschap hadden we, tot op dan, slechts één keer eerder gehoord, namelijk bij de beantwoording van onze schriftelijke vragen rond de voortgang mbt tot het standbeeld van Petrus Donders, waarbij een educatief lesprogramma was bijgevoegd waarop het standbeeld te zien staat met daarboven het woord Tilburgerschap. Werd daar het beeld als symbool voor het Tilburgerschap geportretteerd vroegen we onszelf al af? Als Partij van de Arbeid willen we in de discussie over onze toekomst, ook het heden en in ieder geval het verleden betrekken.    

Het moet ergens rond dezelfde tijd zijn geweest dat Sander van Bladel, redacteur van het Historisch Tijdschrift in Tilburg een bijzonder lezenswaardige samenvatting schreef van de meer recente ontwikkelingen op het vlak van de waardering van het standbeeld van Petrus Donders in het Wilhelminapark. In het stuk schrijft de redacteur over het opiniestuk van Herman Fitters die in januari 2018 de discussie aanzwengelde tot de meer recentere publicaties van het Stadsmuseum van Petra Robben. Hij stelt in het artikel de vraag of oud politicus Jan Pronk niet gewoon gelijk heeft als hij stelt dat de lokale rooms-katholieke lobby in Tilburg zich tegen beter weten in verzet tegen de verplaatsing van het standbeeld? Hij merkt verder op dat hoe je het wendt of keert, ook Tilburg een stad is met een koloniaal verleden. Het beeld van Petrus Donders in het Wilhelminapark ontstond immers tegen de achtergrond van de zich in het interbellum ontwikkelende ‘missionarisromantiek’.   

Als Partij van de Arbeid zijn we van mening dat we in de herwaardering van onze stedelijke identiteit – wat het Tilburgerschap toch nastreeft  geen plaats zou moeten zijn voor ‘onkritische nostalgie’. Waar de één bij het zien van het beeld wellicht devotie voelt, krijgt de ander buikpijn door de herinnering aan onderdrukking en ongelijkheid. Wij roepen allereerst het stadsbestuur op om de meerstemmigheid van het standbeeld te erkennen. Doet zij dit ook? In navolging van de redacteur hopen wij ook dat het stadsbestuur meer lef laat zien om te komen tot een beslissing met betrekking tot het standbeeld Petrus Donders. Zo is in 2018 al aangekondigd een toelichtend tekstbord te plaatsen. Helaas is het oorverdovend stil gebleven voor de gemeenteraad. Om de oplossingsrichtingen te bespoedigen dient de PvdA de voorliggende motie vreemd aan de orde van de dag in ter bespreking in de gemeenteraad.   

De motie is op de uitgestelde raadsvergadering op 8 februari in stemming gebracht. Met uitzondering van de LST en de VVD, stemden alle partijen in de Tilburgse gemeenteraad voor.   

De motie is hier in te zien: motie Petrus Donders

 

Yusuf Çelik

Yusuf Çelik

Mijn naam is Yusuf Celik (40 jaar). Ik ben sinds 2022 wethouder Wonen, Wijken en Integratie in Tilburg voor de PvdA. Hiervoor was ik vanaf 2014 raadslid van de Partij van de Arbeid in Tilburg. Samen met mijn vriendin en onze twee dochters woon ik in de wijk Jeruzalem. Politiek gaat over mensen. Over zorgen,

Meer over Yusuf Çelik