PvdA roept in motie op tot betere bescherming van persoonsgegevens in Tilburg

Door Stefan Jansen op 1 juni 2023

De laatste tijd blijkt dat bij sommige gemeenten de bescherming van persoonsgegevens niet op orde is. Er hebben hacks plaatsgevonden, en de gemeente Eindhoven is onder verscherpt toezicht geplaatst. De PvdA ziet dat ook in Tilburg verbetering hard nodig is. Persoonsgegevens van Tilburgers moeten bij de gemeente in veilige handen zijn. Daarom heeft Stefan een motie ingediend om snel te starten met een verbeterplan. Daarnaast krijgt de raad meer informatie en een betere controlepositie. De motie is overgenomen door de wethouder.

In Eindhoven bleek dat de gemeente datalekken niet of niet op tijd meldt, verplichte scans op privacyrisico’s achterwege bleven en persoonsgegevens van burgers te lang werden bewaard. Bij de gemeente Hof van Twente was de beveiliging niet op orde, wat heeft geleid tot een hack. Deze gemeente zit nu met een miljoenenschade. Goede bescherming van persoonsgegevens en naleving van de privacywetgeving (AVG) is dus cruciaal.

Ook in Tilburg zijn er forse gebreken gesignaleerd. Zo heeft de gemeente-accountant al enkele jaren op rij geconstateerd dat Tilburg “onnodige (financiële) risico’s loopt doordat een juiste en volledige toepassing van de AVG-wetgeving onvoldoende is gewaarborgd”. Het college had beloofd om ‘medio 2023′ met een verbeterplan te komen om deze risico’s weg te nemen. Dat is echter nog niet gebeurd. De motie roept het college op om het structurele verbeterplan AVG voor het zomerreces aan de auditcommissie en de gemeenteraad te sturen.

Daarnaast stelt de motie vast dat de gemeenteraad zelf ook niet goed kan controleren of persoonsgegevens goed worden beschermd. Dit omdat er de afgelopen jaren geen jaarverslag over de gegevensbescherming is opgesteld. De motie roept de gemeente daarom op om dit jaarverslag vanaf volgend jaar weer op te stellen, zodat de raad de naleving van de AVG-wetgeving en bescherming van persoonsgegevens beter kan controleren. De motie is door de wethouder overgenomen.

Benieuwd naar de volledige motie? Die vind je hier terug.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen