De verplichte Sportpas: een onnodige financiële drempel om te kunnen bewegen en sporten

Door Stefan Jansen op 13 november 2023
De PvdA vindt het belangrijk dat iedereen in Tilburg kan bewegen en sporten met zo min mogelijk financiële drempels. De verplichte Sportpas – die 10 euro kost – is hierbij een onnodige en eenvoudig te verhelpen drempel. Zeker nu er 177.000 euro vrijvalt van door Tilburgers betaalde maar niet teruggevraagde waarborggelden van toegangspassen voor sportaccommodaties van de gemeente. PvdA-raadslid Stefan Jansen heeft daarom tijdens de begrotingsbehandeling een motie ingediend om het aanvraagbedrag van de Sportpas af te schaffen of sterk te verlagen met dit vrijgekomen geld. De motie is unaniem aangenomen.

De verplichte Sportpas is bijvoorbeeld nodig om te kunnen fietsen op het wielerparcours van TWC Pijnenburg, om een abonnement te krijgen om te zwemmen in een van de zwembaden of te schaatsen op de Ireen Wüstbaan. Ondertussen loopt het aantal volwassenen en ouderen dat genoeg beweegt terug in Tilburg: van 49% in 2020 naar 46% in 2022. In een brief van 4 juli 2023 stelt het college dat “de betaalbaarheid van sport en bewegen […] een aandachtspunt is.” Het college wil dat 54% van de volwassenen en ouderen in 2024 voldoende beweegt, en zet daarmee in op preventie van gezondheidsproblemen.

De motie van Stefan roept op om te onderzoeken of het aanvraagbedrag van de Sportpas afgeschaft of sterk verlaagd kan worden, onder meer met de vrijgekomen 177.000 euro aan waarborggelden. Daarnaast roept de motie op om te onderzoeken of er een gratis registratiesysteem te ontwikkelen is dat naast de Sportpas een alternatief kan vormen, bijvoorbeeld een systeem dat via een app werkt of via de ‘digitale portefeuille’. Zo is de Sportpas niet meer noodzakelijk, en zijn er kosteloze alternatieven in het geval de Sportpas zelf niet gratis wordt. De motie draagt hiermee bij aan het verlagen van de financiële drempels voor bewegen en sporten.

De volledige motie lees je hier terug.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen