De komende jaren moet Tilburg fors groeien. Er komen duizenden woningen bij in de gemeente. Het college zegt dat “het voorzieningenniveau moet meegroeien met de toename in bewoners.” De PvdA onderschrijft het belang hiervan, maar maakt zich zorgen over de toenemende druk op huisartsen. Het aangevraagde faillissement van private equity-huisartsenketen Co-Med – die ook in Tilburg opereert – zou die druk verder kunnen verhogen. PvdA Tilburg-raadslid Stefan Jansen heeft daarom samen met de SP vragen gesteld over de huisartsenzorg en Co-Med.
In gesprek met enkele huisartsen – onder meer uit Tilburg-West – vangen de PvdA en SP zorgen op over de toename van inwoners in de gemeente. Ze vragen het college daarom of huisartsen in gebieden waar veel huizen bijkomen worden meegenomen in de planvorming. Aansluitend vragen ze of de gemeente ondersteuning biedt aan huisartsen die meer praktijkruimte nodig hebben en hoe dit wordt meegenomen in de planvorming van locaties waar veel nieuwe huizen komen. Bij meer woningen en inwoners, zeggen de partijen, hoort ook de aanwezigheid van voldoende huisartsen.
Ook vragen de partijen of het college cijfers heeft van het huidige functioneren van huisartsenzorg in de gemeente. Specifiek vragen ze naar het aantal mensen in Tilburg dat nu zonder huisarts zit, en of er zicht is op het aantal huisartsen dat binnenkort met pensioen gaat. Daarnaast vragen de PvdA en SP of het college een toenemend gebrek aan huisartsen voorspelt, en of er instrumenten zijn om hier proactief op in te spelen.
Over de rol van private equity-huisartsenketen Co-Med zeggen de partijen: “Er is een toename van private equity-partijen die huisartsen opkopen, waardoor het marktdenken in de lokale huisartsenzorg toeneemt. Dit gaat soms ten koste van de dienstverlening richting patiënten en heeft al tot faillissementen van enkele locaties geleid.” Specifiek tegen Co-Med loopt op dit moment een faillissementsaanvraag, die is aangevraagd door haar schuldeisers. Dinsdag 4 juni 2024 buigt de rechtbank in Maastricht zich over deze aanvraag. Dat kan tot faillissement leiden.
De PvdA en SP willen van het college weten hoe zij aankijken tegen de toename van private equity in de zorg, en of het college bekend is met de berichten over de onzekere financiële positie van Co-Med. Daarnaast willen de partijen weten hoeveel Co-Med locaties Tilburg kent en welke dit zijn. Ze vragen of het college in contact staat met deze locaties, de risico’s qua dienstverlening en faillissement ziet en monitort. Als laatste vragen de partijen wat de gevolgen zijn voor de praktijk en haar patiënten als een huisartsenlocatie failliet gaat.
Hier lees je de vragen.