Succesvolle landelijke proef met gratis kranten landt ook in Tilburg

Door Stefan Jansen op 17 juni 2024

De Gelderlander hield een proef over het gratis verspreiden van kranten onder mensen die deze zelf niet kunnen betalen. Op 28 mei liet DPG Media – de uitgever van het Brabants Dagblad – weten mee te gaan doen aan deze proef. De PvdA Tilburg vindt het belangrijk dat iedere Tilburger toegang heeft tot betrouwbare informatie en hierover mee kan praten met hun omgeving. Raadslid Stefan Jansen stelde daarom mondelinge vragen aan het college om deze proef met gratis kranten voor minima in Tilburg verder uit te rollen. De wethouder deed hierover toezeggingen.

De Radboud Universiteit Nijmegen deed gelijktijdig met deze proef onderzoek naar wat een gratis krant met mensen deed. Uitkomsten wijzen uit dat abonnees zich beter geïnformeerd voelen, meer geneigd zijn om te gaan stemmen, beter kunnen meepraten met hun omgeving en meer vertrouwen op de keuzes die ze maken. Het verspreiden van een gratis krant sluit daarmee in Tilburg goed aan bij de doelen van het programma Levendige Democratie om inwoners meer betrokken te maken bij de lokale politiek en meer te laten stemmen. Het draagt ook bij aan de aanpak van laaggeletterdheid en bestaanszekerheid in de gemeente Tilburg.

Stefan vroeg het college of Tilburg ook projecten met gratis kranten of andere betrouwbare media kent. Wethouder Kostermans gaf namens het college aan dat er via de Quiet Community Tilburg in juni een kleinschalige proef start met DPG Media, die gratis abonnementen beschikbaar stelt. Ze laat verder weten dat het college kijkt naar de rol van de gemeente bij het toegankelijk maken van betrouwbare informatie aan mensen die dit zelf niet kunnen betalen. Zo kijkt de gemeente of de Voedselbank hun leden overgebleven kranten kan aanbieden.

Stefan gaf als vervolgvraag aan dat andere gemeenten zoals Amsterdam en Breda zelf een rol hebben gepakt in de proef rondom de verspreiding van gratis kranten. Zij lijken verder te zijn in het toegankelijk maken van informatie en deze al verder hebben ontwikkeld op basis van eerdere proeven. Hij vraagt daarom of het college – naast het afwachten van de proef met Quiet – ook wil informeren bij deze andere gemeenten naar hoe zij hun rol invullen, zodat Tilburg daarvan kan leren. Wethouder Kostermans zegt toe de ontwikkelingen in die gemeenten te zullen monitoren, en de raad over eventueel relevante en bruikbare ontwikkelingen te zullen informeren.

Hier lees je de vragen van Stefan terug.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen