Afgelopen raadsvergadering is de gemeenteraad akkoord gegaan om 11 miljoen euro vrij te maken voor het warmte-koude-net in Tilburg Zuid. Daarnaast wordt een!gemeentelijk warmtebedrijf opgezet. Ook zullen de energiedoelen tot 2030 worden gemonitord. Wethouder Yusuf Çelik heeft zich hier hard voor ingezet de afgelopen jaren. De PvdA is blij dat deze stap in de verduurzaming van gemeente Tilburg wordt gezet.
Een warmte-koude-net is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm- en koud water doorheen stroomt. Dat warme water is voor het verwarmen in de winter en het koude water voor de koeling van de huizen en gebouwen in de zomer. Het netwerk zal worden aangelegd in Tilburg Zuid. De aanleg zal in fases gebeuren, waarbij bewoners ook goed op de hoogte zullen worden gehouden. Onder andere hier kan je meer informatie vinden over de aanleg van het netwerk.
Naast het warmte-koude-net wordt ook een gemeentelijk warmtebedrijf opgezet; Warmtebedrijf Tilburg. Dit bedrijf wordt de leverancier van warmte. Gemeente Tilburg zal volledig eigenaar worden van dit bedrijf. Aankomende nationale wetgeving bepaald dat warmtevoorzieningen als een warmtenet alleen mogen worden geëxploiteerd door bedrijven die merendeels in handen zijn van publieke partijen, zoals een gemeente.
Tot slot is door de gemeenteraad ook ingestemd om de energiedoelen tot 2030 te actualiseren en te monitoren. Jaarlijks wordt de energiemonitor gepubliceerd, waarin de resultaten op het gebied van energietransitie staan. Ook zullen er doelen voor na 2030 worden opgesteld, met als uiteindelijk doel om als gemeente in 2050 CO2 neutraal te zijn.