College wijst zeven kansrijke opvanglocaties in Tilburg aan

Door Yusuf Çelik op 7 november 2024

Tilburg wil betaalbare en passende woningen toevoegen aan onze gemeente. Tot 2040 worden er 25.000 woningen toegevoegd. Deze bouwdrift is letterlijk te zien in de stad. Op Koningswei, Stappegoor, Piushaven en vele andere plekken is dat te zien aan de bouwkranen. Naast de reguliere bouw en huisvesting is er ook een opgave om vluchtelingen op te vangen. Dat doen we in Tilburg ruimhartig en gastvrij.

Het college van burgemeester en wethouders heeft zeven locaties in Tilburg aangewezen als kansrijk voor de opvang van vluchtelingen. Wethouder Yusuf Çelik is binnen het college verantwoordelijk voor deze portefeuille. Met het aanwijzen van deze locaties wordt gewerkt om te voldoen aan de Spreidingswet en de daaropvolgende regionale afspraken die in Hart van Brabant zijn gemaakt. Het college kiest voor 5 locaties op de korte termijn (1-5 jaar) en 2 locaties die voor de lange termijn worden gebruikt (langer dan 5 jaar). Op deze wijze wordt ook een belangrijke stap gezet in het organiseren van duurzame en toekomstgerichte opvangcapaciteit. De lange termijn locaties worden op basis van het gemengd huisvestingsconcept ontwikkeld. Bij gemengd wonen leven asielzoekers, Oekraïense ontheemden, studenten en spoedzoekers samen. Het samenleven wordt actief ondersteund. Deze manier van het ondersteunen van het samenleven passen we op dit moment al toe, bijvoorbeeld bij de flexwoningen, maar ook bij een project zoals High Lane.

De vijf aangewezen locaties worden als kansrijk gezien om aan de opvang vraag te voldoen. Hierbij is gekeken of de verschillende locaties verspreid door de stad zijn. Daarnaast is gekeken naar de sociaalmaatschappelijke context. De regionale afspraken houden in dat Tilburg 350 asielzoekers moet opvangen, 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen dient te huisvesten en 217 extra plekken voor Oekraïense ontheemden dient te realiseren.

Tilburg begint niet vanaf nul. Op dit moment zijn er 13 opvanglocaties in onze gemeente. Het realiseren van deze nieuwe locaties, inclusief de vervangingsopgave van 255 plekken voor Oekrainse ontheemden leidt tot de creatie van 872 opvangplekken. Nu moet worden gekeken naar de ruimtelijke en financiële uitvoerbaarheid om de opvang op deze locaties te realiseren. Dit zal gebeuren in overleg met de omgeving en betrokkenen. Zo worden onder andere informatiebijeenkomsten georganiseerd voor buurtbewoners. De gemeenteraad heeft het bindend adviesrecht en zal elke afzonderlijke locatie beoordelen.

Yusuf Çelik

Yusuf Çelik

Mijn naam is Yusuf Celik (40 jaar). Ik ben sinds 2022 wethouder Wonen, Wijken en Integratie in Tilburg voor de PvdA. Hiervoor was ik vanaf 2014 raadslid van de Partij van de Arbeid in Tilburg. Samen met mijn vriendin en onze twee dochters woon ik in de wijk Jeruzalem. Politiek gaat over mensen. Over zorgen,

Meer over Yusuf Çelik