College deelt zorgen PvdA over huisartsenzorg in Tilburg en toenemende invloed private equity

Door Stefan Jansen op 15 augustus 2024

In juni stelde PvdA-raadslid Stefan Jansen samen met de SP vragen over de Tilburgse huisartsenzorg en de rol van private equity hierin. Zo worden steeds meer huisartsen opgekocht door private equity, waardoor het marktdenken in de zorg toeneemt. Daarnaast is private equity-huisartsenketen Co-Med – dat ook in Tilburg opereerde – recentelijk failliet verklaard, met mogelijk grote gevolgen voor de klanten van het bedrijf. Inmiddels heeft het college antwoord gegeven op de vragen.

De PvdA stelde vragen over de zorgen van huisartsen in Tilburg-West over de toenemende bevolking en de druk op huisartsenzorg in inbreidingsgebieden. Het college bevestigt dat er regelmatig gesprekken plaatsvinden met de betrokken huisartsen via de coöperatie PrimaCura en de huisartsengroepen in de wijken. Het college heeft echter geen exacte cijfers over het aantal inwoners zonder huisarts, maar werkt nauw samen met zorgverzekeraars en PrimaCura om vroegtijdig in te spelen op veranderingen binnen de huisartsenzorg, zoals pensioneringen. Verder benadrukt het college dat de gemeente zorg draagt voor voldoende geschikte locaties voor huisartsenpraktijken en actief betrokken is bij de planvorming van nieuwe ontwikkelingen.

Daarnaast vroeg de PvdA naar de opkomst van private equity in de huisartsenzorg, en in het bijzonder Co-Med. Het college was ten tijde van de beantwoording op de hoogte van de financiële problemen bij Co-Med en bevestigt dat de zorgverzekeraars de contracten met deze partij hebben opgezegd. Hoewel de gemeente geen directe verantwoordelijkheid heeft voor het functioneren van huisartsenpraktijken, hecht het college veel waarde aan de continuïteit van de zorg en monitort het de ontwikkelingen via overlegtafels met zorgverzekeraars en PrimaCura. In het geval van een faillissement – zoals dat van Co-Med – werken zorgverzekeraars samen met PrimaCura aan een plan om de zorg voor patiënten te waarborgen.

Hier vind je de vragen van Stefan, en hier de antwoorden van het college.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen