College gaat aan de slag met welzijn arbeidsmigraten naar aanleiding van PvdA motie

Door Bea Mieris op 24 september 2024

Tijdens de behandeling van de Perspectiefnota 2025 heeft raadslid Bea Mieris een motie ingediend voor het welkom heten van arbeidsmigranten en hen een menswaardig bestaan te bieden. Deze motie roept op om een klankbordgroep voor arbeidsmigranten op te richten. Daarnaast roept de motie ook op om een convenant op te stellen met werkgevers, uitzendbureaus en huisvesters. Deze motie van de PvdA werd met grote meerderheid aangenomen en het college is er mee aan de slag gegaan.

Zowel de raad als het college wil tot een meer integrale en gecoördineerde aanpak voor arbeidsmigratie op meerdere beleidsterreinen komen. Het gaat onder andere over de thema’s wonen, gezondheid, economie, taalonderwijs, ontmoeting, registratie, het Brabants
Migratie Informatiepunt (BMIP), bestrijding van malafide bedrijven en uitbuiting en bestrijding van overlast. Deel van deze integrale aanpak is onder andere het opstellen van een klankbordgroep voor arbeidsmigranten. Voor het opstellen van de concrete aanpak hiervan, blijft het college in gesprek met verschillende partners, zoals de FNV.

Daarnaast gaat het college aan de slag met een convenant om arbeidsmigranten een waardig bestaan te bieden. Op landelijk niveau geldt er sinds 2022 een zorgconvenant en met de uitwerking van het regeerakkoord zijn er ook andere landelijke alternatieven aangekondigd. Het college wil uiterlijk in 2025 lokale of regionale afspraken maken met huisvesters, uitzendbureaus en werkgevers over een integraal pakket ten aanzien van de verschillende beleidsterreinen. Hiervoor zijn de eerste contacten ook gelegd.

Hier lees je de reactie van het college terug. 

 

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris