Flinke verhoging van de vermogensgrens voor kwijtschelding van gemeentelijke belasting

Door Stefan Jansen op 18 september 2023

De PvdA vindt het belangrijk dat iedereen in Tilburg kan rondkomen en een goed leven kan hebben. Hierbij hebben we extra aandacht voor de bestaanszekerheid van mensen met een laag inkomen. Inwoners van de gemeente Tilburg die weinig verdienen en weinig vermogen hebben, kunnen hun gemeentelijke belastingen laten kwijtschelden. De vermogensgrens die daarbij wordt gehanteerd wordt per 1 januari 2024 flink verhoogd. Dit naar aanleiding van een aangenomen motie van onze fractievoorzitter Stefan.

In 2022 is landelijk bepaald dat gemeenten de vermogensgrens voor kwijtschelding mogen verhogen. Meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten had dat begin 2023 al gedaan. Tilburg echter nog niet. Stefan heeft namens de PvdA daarom samen met GroenLinks en de SP een motie ingediend om te onderzoeken of de vermogensgrens in Tilburg naar het maximum verhoogd kan worden. De motie is voor de zomer aangenomen.

Ook roept de motie onder andere op om meer aandacht te besteden aan de optie tot kwijtschelding, zodat inwoners weten dat ze hiervan gebruik kunnen maken. Het aantal mensen dat een kwijtschelding aanvraagt, daalt de laatste jaren namelijk. Daarnaast vraagt de motie aan de gemeente om de waterschappen op te roepen dezelfde verruimingen toe te passen voor hun kwijtscheldingen.

Het college voert de motie nu uit, door een verruiming van de vermogensgrens voor te stellen. De vermogensgrens voor gehuwden of samenwonenden gaat van 2.572 euro naar 4.572 euro. Voor alleenstaanden wordt het 3.441 euro en voor alleenstaande ouders 4.199 euro. Dat betekent concreet dat, wie aan vermogen onder de genoemde bedragen blijft, bij de gemeente mag vragen om geen onroerende zakenbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing of hondenbelasting te betalen. Het college schat in dat 650 extra huishoudens aanspraak gaan maken op kwijtschelding.

Door de vermogensgrens te verhogen krijgen mensen met lage inkomens meer ruimte om een spaarpotje op te bouwen. Ook betekent het dat “onverwachte financiële meevallers of het ontvangen van een iets groter geldbedrag, zoals kinderbijslag voor meerdere kinderen of een energietoeslag, niet leidt tot een afwijzing voor de kwijtschelding”. Dat geeft het college aan in het voorstel.

De andere punten die in de motie genoemd zijn – zoals meer aandacht vragen voor de optie tot kwijtschelding – worden later nog uitgevoerd door het college.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen