Tilburg gaat volgend jaar een proef te doen met het verstrekken van bijzondere bijstand voor medische kosten. De PvdA juicht dat toe, ook al zitten er risico’s aan.
De laatste jaren heeft Tilburg zich keurig gehouden aan het juridisch kader van de Participatiewet, de Zorgverzekeringwet en de Wet langdurige zorg. Die maken dat de gemeente geen bijstand mag verlenen voor medische kosten omdat er voorliggende voorzieningen zijn, zoals de zorgverzekering. Maar soms loopt dat mis. Een voorbeeld is André. Hij krijgt begeleiding en moet meer buiten de deur komen. Door een ongelukkige val heeft hij last van zijn knie en kan slechts kleine stukjes lopen. Zijn huisarts geeft aan dat André gebaat zou zijn bij fysiotherapie. De eerste sessies fysiotherapie zou hij zelf moeten betalen, daarna komt hij pas in aanmerking voor een vergoeding door zijn zorgverzekering. Omdat hij de fysiotherapie niet kan betalen blijft hij thuis. Door een tegemoetkoming te geven voor de eerste sessies fysiotherapie kan André weer mee doen en verder komen met zijn Begeleiding.
Op deze manier worden mensen echt geholpen zoals dat de bedoeling is, maar de gemeente neemt wel risico’s. Dat wil de PvdA graag zo: het is wellicht niet conform de wet, maar dit maatwerk is juist wel de bedoeling. Mensen zo helpen dat zij vooruit komen. Compliment dus voor de wethouder ! De PvdA denkt dat dit weer een aantal Tilburgers gaat helpen en zal natuurlijk volgen wat er echt gebeurt.
Het besluit van B&W van Tilburg vindt je hier : https://tilburg.notubiz.nl/document/5722683/2/165962-01%20Collegebesluit%20Noodzakelijke%20medische%20kosten%20in%20de%20bijzondere%20bijstand