PvdA vraagt aandacht voor leeglopende vijver in het Leijpark

Door Bea Mieris op 5 juni 2023

Muskusratten hebben tunnels gegraven van de vijver in het Leijpark naar de Leij. Hierdoor loopt de vijver langzaam leeg. Dit kan grote gevolgen hebben voor de flora en fauna in en om de vijver heen. Als het waterpeil verder zakt, happen de vissen naar adem en dreigen de omliggende bomen droog te komen staan – met gevaar op omvallen als resultaat. De PvdA vindt een vitale en levendige natuur in Tilburg belangrijk, en ons raadslid Bea heeft daarom mondelinge vragen gesteld aan het college. 

Een paar tunnels waardoor het water wegstroomt uit de vijver.

Bea maakt zich als raadslid hard voor een duurzaam en groen Tilburg, waar een vitaal Leijpark absoluut bijhoort. De tunnels van de vijver naar de Leij, hoogstwaarschijnlijk gegraven door muskusratten, vormt een gevaar voor die vitaliteit. De gemeente heeft al geprobeerd het lek in de vijver te dichten, maar zonder succes. Bea heeft daarom tijdens het vragenhalfuurtje opnieuw aandacht gevraagd voor deze situatie, en vragen gesteld aan wethouder Grashoff.

In zijn antwoord geeft de wethouder aan dat de gemeente er alles aan doet om de situatie te verhelpen, waarbij nu tijdelijk water uit de Leij teruggepompt wordt in de vijver. Het waterpeil is daardoor weer op niveau gebracht. Ondertussen zoekt de gemeente nog steeds naar mogelijkheden om de lekken te dichten. Bea vraagt na dit antwoord nog na op welke termijn dit gaat gebeuren, want er is recentelijk een nieuw lek ontdekt waaruit het water uit de vijver snel wegstroomt. Wethouder Grashoff geeft daarna aan dat de tunnels zo snel mogelijk gedicht zullen worden.

Hier vind je de vragen van Bea terug.

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris