PvdA wil aandacht voor ‘dubbel groen’ in verkeerssituaties

Door Stefan Jansen op 17 oktober 2023

Op sommige Tilburgse kruisingen is er sprake van ‘dubbel groen’: een plek waar rechtdoorgaande voetgangers of fietsers tegelijkertijd met afslaande auto’s groen krijgen. De PvdA Tilburg-fractie merkt dat er bijna-ongelukken gebeuren op deze plekken met dubbel groen. Beide verkeersdeelnemers, zowel de automobilist als de voetganger of fietser, gaan er namelijk niet vanuit dat ook de ander ‘groen’ krijgt op hetzelfde moment. Iedereen moet zich in Tilburg veilig voelen in het verkeer, en daarom stelde Stefan Jansen namens de PvdA vragen. Deze zijn inmiddels beantwoord.

Stefan vroeg aandacht voor vier specifieke situaties: de kruisingen Professor Cobbenhagenlaan en Conservatoriumlaan, Bredaseweg en Ringbaan West, Gilzerbaan en Baroniebaan en Burgemeester van de Mortelplein en Ringbaan West. Bij deze kruisingen leidt het dubbel groen soms tot onveilige situaties. Stefan vraagt het college of ook zij ziet dat dit ongewenst is. Het college is het met Stefan eens dat de situaties met dubbel groen onwenselijk zijn. Op het kruispunt Bredaseweg en Ringbaan West is de situatie alweer een tijdje verholpen.

Stefan wilde verder weten op hoeveel plekken in Tilburg hiervan sprake is en of er zicht is op hoeveel (bijna-)ongevallen er plaatsvinden op dit soort kruisingen. Het college heeft geen zicht op het aantal ongevallen, maar weet wel dat er 57 meldingen gemaakt zijn over situaties met dubbel groen. In totaal zijn er 34 kruisingen met dubbel groen in Tilburg.

Als laatste riep Stefan op om de beschreven situaties waar nodig te veranderen en het aantal locaties waarbij sprake is van dubbel groen waar mogelijk te verminderen. Zo kunnen onnodige (bijna-)ongelukken met voetgangers en fietsers voorkomen worden. Het college geeft aan dat er bij nieuwe kruisingen geprobeerd wordt om geen dubbel groen toe te passen. Daarnaast wordt er bij grotere reconstructies bekeken of het deelconflict verwijderd kan worden. Soms blijken situaties zonder dubbel groen echter nog gevaarlijker te zijn dan situaties met dubbel groen. In die situaties worden extra maatregelen getroffen – zoals borden of knipperpijlen – om ongelukken te voorkomen.

Hier lees je de vragen van Stefan terug. 

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen