Spreektekst van de PvdA Tilburg uitgesproken bij Begrotingsbehandelingen 2022 van de gemeente Tilburg op 8 november 2021 door Yusuf Celik.
Thuis in Tilburg
Je hebt je kinderen er zien opgroeien. Kent de mensen in de wijk. Weet je buren en vrienden te vinden als dat nodig is. En kent de winkeliers in de buurt. Je herkent het gevoel bij thuiskomst na vakantie. Je thuis voelen. In Tilburg. Dat is waar de begroting van volgend jaar over zou moeten gaan.
Dat thuis kunnen voelen begint met voldoende woningen en betaalbare wonen in leefbare wijken, buurten en dorpen. De basis van het geluk voor elk gezin, elke Tilburger. Toch staat het geluk van vele Tilburgers ernstig onder druk. De wooncrisis treft starters, jonge gezinnen, ouderen en mensen – die door pech of een verbroken relatie met spoed op zoek zijn naar woonruimte – het hardst.
De woonproblematiek is voor onze partij prioriteit nummer 1. De gemeente moet de regie op wonen terugpakken. Van huisjesmelkers, beleggers, durfinvesteerders en vastgoedondernemers die maximaal rendement boven het belang van onze inwoners plaatsen. Het afgelopen jaar hebben we uw college gevraagd de pandjesbazen van BV Wonen en De Huissleutel aan te pakken. Van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht weten we dat ze per januari 2022 de instrumenten uit de wet ‘Goed verhuurderschap’ gaan inzetten. Wat gaat Tilburg doen en wanneer? Wij missen urgentie.
Het Huurteam Tilburg bestaat sinds juni 2021. Goed wonen gaat echter ook over koopwoningen. Genoeg misstanden. Moeten we de aanpak niet verbreden naar een woonteam en met een stevig actieplan voor de woningnood komen?
Vaart maken. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen boven winkels. Wij zullen een motie indienen om u aan het werk te zetten om samen met eigenaren van winkelpanden op zoek te gaan naar de mogelijkheden.
De energieprijzen schieten op het moment door het dak. Onze bewoners zitten te springen om hulp bij verduurzaming. Mensen met een koopwoning die goed in de slappe was zitten hebben de mogelijkheden om duurzame maatregelen te treffen om minder geld kwijt te zijn aan de energierekening. De mensen in sociale huur en de vrije huursector zijn overgeleverd aan de grillen van de verhuurder. Een tochtstrip heeft minder invloed op je energierekening dan zonnepanelen. De verhoging van de energieprijzen treft de mensen in de huursector onevenredig hard. Het kabinet wil iedereen tegemoetkomen in de energielasten, maar hoe gaat de gemeente Tilburg zorgen dat de mensen die het extra nodig, ook wat extra krijgen? Groen doen als je rood staat gaat niet.
Als u goed naar onze inwoners aan de TilburgerTafel heeft geluisterd is de oplossing het college al aangedragen. Geef energievouchers uit aan Tilburgers die in energiearmoede leven om hun huis te isoleren of duurzame maatregelen te treffen. Koppel de inwisseling aan lokale ondernemers en winkeliers en het mes snijdt aan drie kanten. Inwoners besparen, we helpen het klimaat en we versterken lokale ondernemers met groene banen. Tilburg is een waar ideeënfabriek, u moet het alleen wel willen horen. Het geld ligt op de plank. Van de 20 miljoen die u als coalitie aan het begin van deze periode beschikbaar heeft gesteld in het investeringsfonds klimaat is slechts 3,5 miljoen uitgegeven. Groen-rechtsbeleid. Heel hard roepen dat iets groen is en vervolgens als er geleverd moet worden de hand op de knip houden. We doen wederom een voorstel.
Goed wonen gaat ook over een leefbare wijken en dorpen. Er moeten voldoende speelplekken en groen te vinden zijn in de buurt en bewoners moeten op een fatsoenlijke manier kunnen parkeren. We jagen onze eigen binnenstadbewoners in het weekend niet de parkeergarages uit, zoals u in uw nieuwe parkeervisie voor de binnenstad beoogt, maar kiezen ervoor dat bezoekers van de binnenstad middels transferia opstappen aan de randen van de stad.
Dus bewoners boven de parkeerexploitatie.
Met betrekking tot het parkeren staat er in een aantal wijken zoals Loven, Besterd, Groeseind en Hoefstraat parkeerregulering te wachten. De ene wijk wat sneller dan de ander. De wijkraad in Groeseind maakt zich zorgen over deze fasering. Sommige delen zitten een halfjaar met verzwaarde overlast door mensen die aan de randen parkeren. Hebben die signalen het college ook bereikt?
In totaal komen er 19.000 parkeerplaatsen bij in de parkeerexploitatie. Dat levert uw college 1,2 miljoen structureel op. Is er eigenlijk een visie achter deze parkeerexploitatie, want wij hebben die nog niet gehoord. Het enige wat wij hebben gehoord is de zes nullen achter de komma die het jaarlijks oplevert voor het college. De scanauto is een ware geldkoe. Electrisch bovendien. Echt groen rechts. Zou het college die opbrengst juist niet moeten gebruiken om ondernemers en verenigingen in die wijken te helpen om hun bezoekers op een gastvrije manier te ontvangen. Welke mogelijkheden biedt het college verenigingen en ondernemers hier toe?
Wederom bewoners boven de parkeerexploitatie stellen. Dat is wat we willen.
Goed wonen betekent ook dat je je veilig moet kunnen voelen op straat. Huftergedrag, staatintimidatie horen daar niet bij. Als gemeente moeten we dat aanpakken. Als PvdA stellen we voor om in samenspraak met scholen en maatschappelijke organisaties zoals Feniks en COC een project op te zetten of bestaande projecten te versterken waarbij jongens en meisjes van elkaar leren wat straatintimidatie met je doet.
We hebben u eerder als PvdA een zwartboek verkeersveiligheid aangeboden en we blijven ons zorgen maken. We krijgen veel klachten vanuit straten als de Besterdring, Korvelseweg, Veldhovenring, Goirkestraat, Havendijk, dat er te hard gereden wordt. Het lijkt wel pappen en nathouden. Gelet op de plannen voor stedelijke ontwikkeling en de verkeersveiligheid zouden we willen voorstellen om binnen de ringbanen de snelheid overal terug te brengen naar 30 km/uur. Trek dat binnen dit gebied gelijk. We zullen hiertoe een motie indienen.
Als het gaat over goed wonen vinden we het belangrijk dat we zorgvuldig omgaan met de schaarse grond in en om de stad. Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat wij tegen bedrijventerrein Wijkevoort zijn. Geen grijze banen verpakken in groene dozen. Dat zijn wederom groen rechtse keuzes. Niet alleen de schaarse grond bepaald onze keuze als fractie, maar ook de arbeidsmarkt. In veel sectoren is er een personeelscrisis. Het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden. Kiezen we dan voor groene banen, banen die onze toekomstige verdiencapaciteit versterken en ons op voorsprong in de energietransitie zetten of gaan we voor grijze banen? Banen die weinig toevoegen, onze economie kwetsbaarder maken voor automatisering, digitalisering en het ontbreken van lokale worteling. Banen waarvan de winsten de ruimte in worden geschoten.
In een fijne buurt is ook iedereen in staat om mee te doen. Bij een sport- of cultuurvereniging, in een buurthuis of bij een van de vele ontmoetingspunten in de wijk. Helaas trekt de armoede nog een te grote wissel op een te grote groep Tilburgers. Zo kunnen velen geen zwemles voor hun kinderen betalen. Dat is onwenselijk en zelfs gevaarlijk. De PvdA wil daarom opnieuw het schoolzwemmen terug. We dienen daartoe een motie in.
We lazen afgelopen vrijdag op basis van onze schriftelijke vragen dat het college eindelijk in beweging komt om de schulden van de eerste 35 gedupeerden van de toeslagenaffaire kwijt te schelden. Eindelijk. Dit is een start. We hopen dat het college alle zeilen bijzet om alle gedupeerden zo snel mogelijk te helpen.
Als we het dan toch over sociale zaken hebben dan vinden we het wederom asociaal om te lezen dat de bezuinigingen op de minimaregelingen boven de markt blijven hangen. Tot twee keer toe hebben we de bezuiniging van tafel kunnen krijgen. We gaan het donderdag nog eens proberen.
De warmte van een thuis is niet vanzelfsprekend. Afgelopen jaar is er in onze regio noodgedwongen een clientenstop ingevoerd. De raad is geïnformeerd dat de clientenstop op uiterlijk 21 december wordt opgeheven. Over anderhalve maand. In de begroting lezen wij niets over de clientenstop. Gaan we 21 december halen en is het probleem daarmee opgelost? Ook lazen we afgelopen week dat het geld dat bedoeld is voor jeugdzorg, verdwijnt in andere zaken. De PvdA wil wel eens weten welk deel van het bestemde geld er in Tilburg verdwijnt en niet naar de jeugdzorg gaat?
Tot slot voorzitter. Het is zonde dat er slechts 1 inspreker de moeite heeft genomen om gebruik te maken van het inspreekrecht. Misschien ook wel tekenend hoe de coalitie deze periode om is gegaan met de inbreng van onze inwoners. Tilburgers zijn aanpakkers, doorzetters en zitten boordevol met goede ideeën. Onze inwoners verdienen het om gehoord te worden, want Tilburg is ons thuis.