Tilburg wil flink investeren in Noord, West en Groenewoud aan de hand van ‘GROW’

27 juni 2023

De PvdA staat voor duurzame en sociale politiek die dichtbij is. Het plan om wijkgericht te gaan werken aan de leefbaarheid van de wijken Tilburg-Noord, Tilburg-West en Groenewoud aan de hand van de waarden van ‘GROW’ sluit daar goed bij aan. De gemeente heeft voor dit plan een bod ingediend bij het Rijk. Dit naar aanleiding van de lancering van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV), waarin deze drie Tilburgse wijken samen als ‘stedelijk focusgebied’ zijn aangewezen.

Met het NPLV wil het Rijk ervoor zorgen dat de leefbaarheid van deze stedelijke focusgebieden omhoog gaat. Inwoners van de focusgebieden ervaren vaker dan gemiddeld een opeenstapeling van problemen, zoals armoede, schulden, werkloosheid en een slechte gezondheid. De gemeente Tilburg onderschrijft de missie van het NPLV, en heeft een investeringsplan geschreven om met maatwerk en een wijkgerichte werkwijze de leefbaarheid en veiligheid in Noord, West en Groenewoud te verhogen.

In dit plan staan de waarden van GROW centraal: “als je in Tilburg wordt geboren, heb je een Goede start in een gezonde en veilige Ruimte om te leven en krijg je Optimale kansen in een Wereld die jou ziet.” Hierbij geldt veiligheid als absolute basisvoorwaarde. Deze waarden komen voort uit vele gesprekken met inwoners, waaraan ervaringen van mensen in de zorg, het onderwijs en andere Tilburgse organisaties aan toe zijn gevoegd. De investeringen die gedaan worden, zijn er allemaal op gericht om de waarden van GROW verder te realiseren in Noord, West en Groenewoud.

Voor een ‘Goede start’ zal er geïnvesteerd gaan worden in de kinderen en jongeren in deze wijken. Denk aan ondersteuning van kwetsbare kinderen, perspectief bieden aan jongeren door talentontwikkeling te stimuleren, en andere vormen van basis- en praktijkonderwijs aan te bieden. ‘Ruimte om te leven’ wordt gecreëerd door meer woningen te bouwen met behoud van groene ruimtes en verbetering van openbare ruimtes die uitnodigen tot ontmoeting. Hierin wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor doorstroming binnen de wijken, zodat iedereen kan wonen op een passende plek.

Voor ‘Optimale kansen’ wordt de kansengelijkheid bevorderd door onder andere wijkbanen aan te bieden (30 basisbanen speciaal voor deze wijken), sociale netwerken op te bouwen en te investeren in talentontwikkeling. Een ‘Wereld die jou ziet’ wordt gecreëerd door laagdrempelige ontmoetingsplekken te stimuleren; plekken voor en door inwoners, waar ze elkaar ontmoeten, kunnen ondernemen en activiteiten kunnen organiseren.

Hier lees je het samengevatte besluit terug. Hier kan je het gehele investeringsplan ‘NPLV Tilburg NoordWest’ nalezen.