Tilburg is een stad van makers en van kunstenaars. De PvdA Tilburg is trots op het rauwe karakter van de stad en de vele initiatieven die de openbare ruimte mooier maken. Denk daarbij aan de vele muurschilderingen die de afgelopen jaren zijn aangebracht. De ‘lelijke kant’ van graffiti zijn de zogenaamde tags die Tilburg ontsieren. Er is één tag die de PvdA-fractie op honderden plekken tegen is gekomen: een tag met de tekst TRAB. PvdA-raadslid Stefan Jansen vraagt opheldering over de vele tags in de stad, en specifiek de TRAB-tag. Inmiddels heeft het college geantwoord op zijn vragen.
De TRAB-tag steekt er met kop en schouders bovenuit steekt in onze stad. Deze tag vond de PvdA-fractie tijdens een fietsronde op honderden plekken in de stad. Op muren, paaltjes, gas- en elektriciteitshuisjes, rolluiken, verdeelstations, verkeersborden en schuttingen. De afbeelding bij dit artikel is een kleine collage van de tags in slechts één klein gebied van Tilburg. De tag komt echter van Noord tot Zuid en van Oost tot West veelvuldig voor en is zelfs in de gemeenten om ons heen te vinden.
Het nieuwe graffitibeleid van de gemeente Tilburg geeft aan dat ook niet-aanstotende graffiti in de wijken voortaan wordt verwijderd, maar dit lijkt dus nog niet te gebeuren. Stefan vraagt het college daarom ook of tags actief en systematisch worden verwijderd. Het college antwoordt dat de tag TRAB niet aanstootgevend is, en daarom alleen verwijderd wordt als deze geplaatst worden op gemeentelijke eigendommen (straatmeubilair) of op een van de 250 panden die toestemming geven om tags te laten verwijderen.
Aangezien de tags vaak op eigendom van de gemeente worden gezet, is Stefan benieuwd of er aangifte wordt gedaan van vandalisme of vernieling als een tag vaker voorkomt. Het college zegt dat dit niet gebeurt. Daarnaast is het verwijderen van tags is niet goedkoop (150 euro per tag), en dus wil Stefan ook weten of de tags geregistreerd worden, zodat de kosten van de verwijdering verhaald kunnen worden. Het college geeft aan dat dit nu niet gebeurt, maar dat deze mogelijkheid wel onderzocht wordt.
Specifiek over de TRAB-tag, vraagt Stefan of er tegen er tegen de vandaal of vandalen achter deze tag al aangifte is gedaan. Zo niet, wil Stefan weten of het college bereid is om de politie te verzoeken om de vandaal of vandalen achter deze tag te achterhalen om zo het aanbrengen en de bijbehorende kosten te stoppen. Het college geeft aan dat dit niet haalbaar is, omdat vandalen dan op heterdaad betrapt moeten worden.
De PvdA vindt het wel belangrijk dat er legale plekken voor graffiti zijn. In het nieuwe graffitibeleid is aangegeven dat er gezocht wordt naar een nieuwe graffitimuur waarop kunstenaars kunnen werken. Daarom vraagt Stefan ook nog per wanneer en op welke locatie de nieuwe graffitimuur gaat worden geplaatst. In november wordt er een legale muur geopend bij de oplevering van het nieuwe skatepark aan de Generaal Smutslaan.
Hier lees je de vragen van Stefan terug. Hier de volledige antwoorden.