De PvdA Tilburg vindt een uitnodigende openbare ruimte die ontmoeting stimuleert belangrijk. Het Tilburgse ‘bènkske’ oftewel Social Sofa is daar een mooi voorbeeld van. Echter raken steeds meer bènkskes in verval, blijkt uit onderzoek van de PvdA-fractie. Dit doet af aan de uitstraling van de openbare ruimte in Tilburg. Raadslid Stefan vraagt namens de PvdA Tilburg aandacht voor deze situatie, en hoopt dat de iconische bènkskes snel weer in ere hersteld worden.
Op 9 september 2006 werd het eerste Tilburgse bènkske onthuld onder de naam ‘Social Sofa’. Het initiatief van Karin Bruers is ontstaan om ontmoeting in de openbare ruimte te stimuleren. In Coronatijd werd het nog duidelijker hoe belangrijk de openbare ruimte is, en hoe belangrijk onderlinge ontmoeting is. De bènkskes worden nog steeds veel gebruikt. Tilburg heeft op dit moment ongeveer 125 bènkskes in de stad en dorpen. Veel bènkskes zijn door bedrijven, organisaties en instellingen uit de stad betaald en geplaatst. Soms ook door de gemeente zelf. De plaatsing werd vaak gekoppeld aan een eenmalig initiatief, zoals ter ere van een wijk, een opening van een publiek gebouw of een jubileum.
Uit een rondgang door de stad blijkt dat veel bènkskes er niet goed aan toe zijn, zoals ook te zien in de foto bij dit artikel. De PvdA-fractie constateerde bènkskes waar graffiti op zit, waar (veel) steentjes van ontbreken, waar de verf vanaf is en meer. De PvdA vindt dat dit niet past bij een gemeente die streeft naar een schone en veilige openbare ruimte waarin ontmoeting gestimuleerd wordt. Doordat het niet altijd duidelijk is wie de eigenaar van een bènkske is, en de initiatiefnemende partij soms al niet meer bestaat, vraagt de PvdA zich af: wie zorgt er eigenlijk voor onze bènkskes?
Stefan vraagt het college daarom of er afspraken zijn met de organisatie achter Social Sofa om de bènkskes van onderhoud te voorzien. Als dit niet het geval is, vraagt Stefan het college om in gesprek te gaan met Social Sofa over het opzetten van een onderhoudsprogramma. Zo kunnen de bènkskes structureel onderhouden worden. Ook vraagt Stefan of de gemeente het eigendom van de bènkskes over kan nemen, indien de initiatiefnemende partij hiermee instemt. Zo krijgt de gemeente zelf meer opties om de bènkskes in goede staat te brengen en te houden.
Wil je de ingediende vragen teruglezen? Dat kan hier. Hier lees je de antwoorden van het college.