In oktober stelde PvdA-raadslid Stefan vragen over de soms slechte staat van de Tilburgse ‘bènkskes’. De PvdA Tilburg vindt een uitnodigende openbare ruimte die ontmoeting stimuleert belangrijk. Het Tilburgse bènkske oftewel Social Sofa is daar een mooi voorbeeld van. Dat veel social sofa’s in slechte staat verkeren, bleek uit onderzoek van de fractie. Dit doet af aan de uitstraling van de openbare ruimte in Tilburg. De vragen zijn inmiddels beantwoord, maar roepen ook weer nieuwe vragen op.
Tilburg heeft op dit moment ongeveer 125 social sofa’s in de stad en dorpen. Uit een rondgang door de stad blijkt dat veel ervan niet in goede staat zijn. Zo zag de PvdA-fractie bankjes met graffiti, bankjes waar (veel) steentjes ontbreken en bankjes waar de bestickering en verf vanaf is. Doordat het niet altijd duidelijk is wie de eigenaar van een social sofa is, en de initiatiefnemende partij soms al niet meer bestaat, vroeg de PvdA zich af: wie zorgt er eigenlijk voor onze bènkskes?
Stefan vroeg het college daarom of er afspraken zijn met de organisatie achter de bankjes om deze van onderhoud te voorzien. Het college geeft aan dat dit het geval is: Social Sofa herstelt schade als dit nodig is. Voor de kosten van reparaties is een budget gereserveerd. Daarnaast geeft het college op de vraag of inwoners schade kunnen melden aan dat inwoners dit kunnen doen via Fixi. Deze meldingen worden in behandeling genomen door de gemeente en indien nodig doorgezet naar Social Sofa.
Daarnaast vroeg Stefan of er een proactief onderhoudsprogramma opgezet kan worden, om de social sofa’s blijvend in goede staat te houden in plaats van enkel te reageren bij meldingen van schade. Er blijkt echter onvoldoende budget voor het onderhouden en schoonhouden van de sofa’s gereserveerd. Het college onderzoekt of er manieren zijn om de social sofa’s te onderhouden en hoeveel budget daarvoor nodig zou zijn. Het college geeft daarnaast aan dat het door de mozaïek-bekleding van veel bankjes het lastig is om deze ‘hufterproof’ te maken.
De antwoorden van het college riepen bij de PvdA nieuwe vragen op. Zo gaf het college in haar antwoorden aan dat ‘niet alle social sofa’s een grote bijdrage leveren’ en dat de gemeente ‘indien gewenst social sofa’s kan verwijderen’. Daaruit spreekt volgens de PvdA geen grote waardering voor dit initiatief. De PvdA vraagt daarom of het college ook vindt dat verwijdering alleen in bijzondere gevallen zou moeten plaatsvinden. Ook wil de PvdA graag weten hoe groot het budget voor reparaties op dit moment is. Daarnaast wil de PvdA weten wanneer het college het onderzoek over mogelijke onderhoudsmanieren afgerond heeft. Hij vraagt of het college bereid is om zelf met een voorstel te komen voor structureel onderhoud en beheer van de bankjes.
Het antwoord van het college dat de gemeente eigenaar is van social sofa’s klinkt de PvdA niet logisch. De bankjes worden namelijk gekocht door particulieren of organisaties, waarmee de koper ook eigenaar wordt. Daardoor kan Social Sofa het eigendom vervolgens niet overdragen aan de gemeente. Stefan hoort graag van het college hoe de constructie in elkaar zit, en of dit nog gevolgen heeft voor het beheer en het onderhoud van de bankjes.
Wil je de ingediende vragen teruglezen? Dat kan hier. Hier lees je de antwoorden van het college.