PvdA-motie roept op tot een Actieplan Fysieke en Digitale Toegankelijkheid

Door Stefan Jansen op 13 november 2023
De PvdA vindt het belangrijk dat Tilburg goed fysiek en digitaal toegankelijk is voor iedereen. De gemeente kan zelf het goede voorbeeld geven. Denk aan de eigen gebouwen, zoals het Stadhuis en de Stadswinkel, maar ook aan bushaltes, openbare toiletten, speelplekken en ook gemeentelijke websites. Helaas constateert de PvdA veel vertragingen en een gebrek aan een concreet actieplan rondom fysieke en digitale toegankelijkheid. PvdA-raadslid Stefan Jansen heeft daarom een motie ingediend, die unaniem is aangenomen tijdens de begrotingsbehandeling.

In het coalitieakkoord ‘Meer Voor Elkaar‘ wordt al een actieplan voor fysieke toegankelijkheid van gemeentelijke gebouwen aangekondigd. Echter is er nog geen concreet plan voorgesteld. Ook op het gebied van bushaltes – waar de PvdA schriftelijke vragen over stelde – en openbare toiletten is er geen roadmap om de fysieke toegankelijkheid op orde te brengen. Zo gaf het college over de bushaltes aan dat er begin 2023 een actieplan zou komen. Dit plan is inmiddels uitgesteld tot eind 2024.

Daarnaast mist er nog een actieplan om de websites en apps van de gemeente Tilburg digitaal toegankelijk te maken voor iedereen. De PvdA mist ook een subsidieregeling waar maatschappelijke organisaties financiering kunnen krijgen om hun websites digitaal toegankelijk te maken. Op dit moment zijn veel van deze websites niet goed toegankelijk voor iedereen, terwijl ze wel een belangrijke maatschappelijke functie vervullen.

In de motie roept Stefan daarom op om begin 2024 een actieplan Fysieke en Digitale Toegankelijkheid aan de raad te presenteren. Hierin moeten de hierboven en in het akkoord opgesomde elementen inclusief benodigde bekostiging terugkomen. Ook vraagt Stefan het college om organisaties in Tilburg te ondersteunen, ook financieel, bij het digitaal toegankelijk maken van hun websites en apps.

De motie lees je hier terug.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen