Op donderdag 20 juni behandelde de gemeenteraad van Tilburg de moties bij de Perspectiefnota. In deze nota geeft het college aan hoe zij het komende jaar doorgaat met de uitvoering van coalitieakkoord ‘Meer voor Elkaar’. De politieke fracties kunnen deze koers beïnvloeden door het indienen van moties. De PvdA heeft zelf vier moties ingediend. Deze zijn allemaal aangenomen door de raad. Ook heeft de fractie een aantal moties mee ingediend.
Busabonnement voor de Meedoenregeling-doelgroep
Tilburgers met een laag inkomen tot 120% van het sociaal minimum kunnen deelnemen aan de Meedoenregeling, waarbinnen ze onder andere voor een Arriva-busabonnement kunnen kiezen. Omdat (openbaar) vervoer een basisbehoefte is, en mensen binnen de Meedoenregeling vaak geen auto hebben, wil de PvdA dit verbeteren. De motie van Bea Mieris vraagt het college te onderzoeken of mensen die in aanmerking komen voor de Meedoenregeling een busabonnement kunnen krijgen of aanschaffen voor een laag bedrag. De Meedoenregeling kan dan gebruikt worden voor andere activiteiten, zoals cultuur, sport en recreatie. De motie is aangenomen door de raad.
Permanente invoering van de bijverdienpremie
Armoede is een groeiend probleem in Tilburg. Voor wie kan werken, is een baan vaak de beste manier om hieruit te ontsnappen. Echter loont werken niet altijd: de financiële situatie gaat er niet altijd op vooruit als iemand (deeltijd) gaat werken vanwege het verlies van toeslagen. Om dit aan te pakken, heeft Stefan Jansen namens de PvdA samen met ONS Tilburg een motie ingediend.
De motie roept het college op om de bijverdienpremie in te voeren voor inwoners die vanuit de bijstand aan het werk gaan. Deze premie zorgt voor extra inkomen dat niet met toeslagen wordt verrekend en helpt mensen daardoor om weer aan het werk te gaan. De motie vraagt ook om automatische uitbetaling en brede communicatie over de premie. De motie is aangenomen door de raad.
Monitoring en aanpak van segregatie in het onderwijs
Uit onderzoek blijkt dat mensen met verschillende achtergronden elkaar steeds minder tegenkomen. Dit geldt ook voor kinderen en jongeren in het onderwijs. Dit heet onderwijssegregatie: de ongelijke verdeling van leerlingen van verschillende achtergronden over scholen. Om dit aan te pakken, heeft Stefan Jansen namens de PvdA Tilburg samen met ONS Tilburg een motie ingediend.
De motie roept het college op om een segregatiemonitor in te voeren voor het primair en voortgezet onderwijs. Deze monitor helpt de gemeente inzicht te krijgen in de mate van segregatie en om effectieve maatregelen te nemen. De motie vraagt ook om nadat de monitor bekend is, het gesprek in de raad aan te gaan of een plan van aanpak met concrete en meetbare doelen wenselijk is. De motie is aangenomen door de raad.
Aanpakken slechte behandeling arbeidsmigranten met convenant en klankbordgroep
In Tilburg werken naar schatting 10.000 arbeidsmigranten, vooral in sectoren zoals logistiek, vleesverwerking, landbouw, bouw en techniek. De gemeente heeft verschillende taken ten aanzien van arbeidsmigranten, die zijn vastgelegd in een regionaal afsprakenkader. Er zijn voor deze groep al diverse initiatieven opgestart op het gebied van huisvesting, scholing en informatievoorziening. Echter zijn de omstandigheden voor arbeidsmigranten nog lang niet altijd op peil.
Om de omstandigheden te verbeteren, heeft Bea Mieris namens de PvdA een motie ingediend. De motie roept het college op om nog dit jaar een klankbordgroep van arbeidsmigranten op te richten. Deze groep zal meedenken over beleidsontwikkeling en -uitvoering. Daarnaast roept de motie op om in 2025 een convenant op te stellen met werkgevers, uitzendbureaus en huisvesters. Het doel is arbeidsmigranten welkom te heten en een menswaardig bestaan te bieden. De motie is aangenomen door de raad.
Andere moties mee ingediend: sociaal, duurzaam en dichtbij
Naast de moties van de PvdA zelf, heeft de fractie ook een aantal moties mee ingediend. Hieronder een opsomming:
- Maak duurzaamheidsbeleid eenvoudiger en toegankelijker voor het MKB. Hier te lezen. De motie is aangenomen.
- Pilot ‘kabelgootsysteem ten behoeve van laadkabel elektrische voertuigen’ opvolging geven. Hier te lezen. De motie is aangenomen.
- Laat gras groeien over publieke parkeerplekken. Hier te lezen. De motie is aangenomen.
- Zwerfafval op routes van en naar scholen terugdringen met ‘snoeproutes’. Hier te lezen. De motie is aangenomen.
- Onderzoeken en stimuleren van geclusterd wonen voor ouderen. Hier te lezen. De motie is aangehouden.
- Ouderen ontzorgen bij het verhuizen naar een passende woning. Hier te lezen. De motie is aangehouden.
- Meer ruimte creëren voor groen, voetgangers en fietsers in de binnenstad. Hier te lezen. De motie is aangenomen.
- Maatschappelijke initiatieven zichtbaarheid bieden op het Stadsforum. Hier te lezen. De motie is unaniem aangenomen.
- Duidelijke ambities rondom het tegengaan van kinderarmoede. Hier te lezen. De motie is aangenomen.
- Geef jeugd in de schulden een kans, door hun schulden af te kopen. Hier te lezen. De motie is aangehouden.
- Sturen op het gebruik van een snellere machine om drugs te laten testen. Hier te lezen. De motie is aangehouden.
- Plan van aanpak om potentiële geweldsuitingen van mannen tegen vrouwen te voorkomen. Hier te lezen. De motie is ingetrokken.
- Aanmelden bij Sunflower-initiatief om zichtbaarheid verborgen beperkingen te verhogen. Hier te lezen. De motie is aangenomen.
- Sanitaire voorzieningen en wasserettes voor daklozen in kaart brengen en uitbreiden. Hier te lezen. De motie is unaniem aangenomen.