21 juni 2014, Provinciehuis | Provinciehuis

PvdA Brabantdag 2014

Op zaterdag 21 juni 2014 vindt van 10.00 tot 18.00 uur de vierde editie van de PvdA Brabantdag plaats op het provinciehuis in Den Bosch.

Op eerdere edities stonden grote sprekers als Hans Spekman, Lilianne Ploumen, Kim Putters en Diederik Samsom. In 2013 kwamen er maar liefst 150 Brabantse leden naar het provinciehuis. Daarmee is de PvdA Brabantdag hét PvdA evenement in Brabant waar je bij móet zijn.

Het programma voor 2014 biedt wederom voldoende aanleiding om aanwezig te zijn. Met Commissaris van de Koning Wim van de Donk (CDA), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk, de Tweede Kamerleden Otwin van DijkMei Li VosSelcuk Ozturk, Mohammed Mohandis,Attje KuikenMichiel Servaes en Sultan Gunal en Europarlementariër Kati Piri. Maar eveneens met Brabantse wethouders als Theo MaasPaul van Liempd en Yasin Torunoglu.

De Brabantdag biedt een levendige Statensimulatie en pittige expertsessies in de ochtend en inhoudelijke en inspirerende workshops in de middag. Over onder meer de decentralisatie van zorg, oppositievoeren, samenwerking of samengaan met andere politieke partijen, campagne voeren en Europese en internationale politiek. Bovendien wordt het Netwerk Rode Ondernemers Brabant gelanceerd.

Deze dag mag je niet missen! Meld je nu aan via fractie@pvdabrabant.nl en vermeld daarbij:

Naam:
Afdeling:
Functie (indien van toepassing):
Aanwezig bij: hele dag / ochtendprogramma / middagprogramma
Lunch: ja / nee (evt. dieetwensen graag doorgeven)
Ochtend: statensimulatie of inhoudelijke expertsessies
Workshopronde 1: eerste keus én tweede keus doorgeven
Workshopronde 2: eerste keus én tweede keus doorgeven

Programma
10.00 uur: inloop met koffie en thee
10.20 uur: welkom door Henk Leenders en Wim Luijendijk
10.30 uur: start ochtendprogramma
-Deel 1 Statensimulatie onder leiding van Statenleden Annegien Wijnands en Driek van Griensven
OF
-Deelname aan eerste expertsessie onder leiding van Remmert van Haaften en Antoinette Knoet
11.15 uur: speech door de Commissaris van de Koning Wim van de Donk
-Deel 2 Statensimulatie (vervolg met zelfde deelnemers als deel 1)
OF
-Deelname aan tweede expertsessie (met deelnemers eerste sessie en eventueel nieuwe aanwezigen)
12.15 uur: lunch
13.15 uur: speech door Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
14.00 uur: workshopronde 1
15.30 uur: workshopronde 2
17.00 uur: borrel

Kinderprogramma: de PvdA Brabant overweegt in de ochtend een speciaal programma te hosten voor kinderen tussen 10-16 jaar. Bijvoorbeeld ‘spreken in het openbaar’. Mocht u een kind hebben of kennen dat hiervoor interesse heeft, geef dit dan aan in uw mail. Bij voldoende aanmeldingen krijgt u bericht dat het kinderprogramma doorgang vindt.

Ochtend

Statensimulatie
Op een levendige wijze wordt een Statenvergadering nagespeeld. Hoe opereer jij binnen een fractie? Ga jij het debat aan met andere fracties? Lukt het een gloedvol betoog te houden? Aan de hand van een echte casus krijg jij met je fractie de uitdaging een opdracht met succes uit te voeren.
Expertsessie 1
De programmacommissie heeft een aantal inhoudelijke thema’s geïdentificeerd die in het provinciale verkiezingsprogramma terug zouden moeten komen. Samen met de deelnemers aan deze sessie bespreken we graag hoe we die thema’s verder inkleuren. En misschien zien we nog thema’s over het hoofd?
Expertsessie 2
De programmacommissie heeft zichzelf ten doel gesteld een zo lokaal mogelijk provinciaal programma op te stellen. In deze sessie draaien we het daarom om. Welke thema’s leven er in jouw gemeente of regio waar we provinciaal iets mee zouden kunnen? En op welke manier kunnen we die in het programma verwerken?

Workshopronde 1

1. De decentralisatie van de zorg (met Tweede Kamerlid Otwin van Dijk (woordvoerder zorg, waaronder WMO en AWBZ) en wethouder te Someren Theo Maas)
De provincie neemt afscheid van de jeugdzorg, de gemeente verwelkomt vele nieuwe zorgtaken. Moeilijke afkortingen als WMO, AWBZ en kreten als ‘langdurige zorg’ en ‘dicht bij de burger organiseren’ komen in debatten langs. Wat gebeurt er precies en van welke goede voorbeelden kunnen we als PvdA leren?
2. Jongeren binden aan politiek (met Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis (woordvoerder onderwijs), landelijk bestuurslid Wouter Struijk en de Jonge Socialisten Brabant)
Veel afdelingen hebben naar eigen zeggen een ‘tekort aan jongeren’. Niet zelden is dat tekort te wijten aan externe omstandigheden (de jongeren gaan studeren en op kamers), maar eveneens spelen interne omstandigheden een rol. Welke tips geven de jongeren daar zelf over? Hoe kan de politiek interessant gemaakt worden voor jongeren? Workshop is zowel voor afdelingen als voor jongeren zeer interessant.
3. De toekomst van de progressieve combinaties en gemeenteoverstijgende PvdA afdelingen: wordt samenwerking een must? (met Anouk Gijsbrechts (landelijk partijbureau), Wouter Struijk (landelijk partijbestuurslid), Peter Flohr (PRO3), Leon Kamps (PvdA Grave/Land van Cuijk), Floor Bink (PvdA Vught), Paula Jorritsma, wethouder namens en voormalig voorzitter van Progressief Altena (PvdA, D66, GroenLinks Altena) en Michael Soedamah (Hart voor Veghel, PvdA-D66-GroenLinks).
Progressieve combinaties van PvdA-GL of PvdA-GL-D66 zijn in opkomst. Ook werkt de PvdA steeds meer samen met lokale partijen. Is deze trend een bedreiging of juist een kans voor de PvdA? Bovendien zijn er steeds meer gemeenten waarin de PvdA samenwerkt in een overkoepelende PvdA afdeling. Hoe werkt dat en welke ervaringen zijn daar opgedaan?
4. Lancering Netwerk Rode Ondernemers Brabant (met Tweede Kamerleden Mei Li Vos (woordvoerder economie en ZZP’ers) en Selcuk Ozturk (woordvoerder ondernemen en MVO), en Martijn de Kort namens het landelijk Netwerk Rode Ondernemers)
Het landelijk netwerk Rode Ondernemers is er voor en door PvdA’ers die ondernemer zijn (in MKB, ZZP, als dienstverlenend beroep, maar ook met grote bedrijven) of die affiniteit hebben met de onderwerpen die ondernemers raken. Op de Brabantdag wordt het Netwerk Brabant officieel afgetrapt! Laat je stem als Rode Ondernemer horen en netwerk binnen het Netwerk.
5. De Provinciale Staten campagne: heel anders dan voor een gemeenteraad of de Tweede Kamer? (met Stijn Smeulders, Remmert van Haaften en Erwin Buter, de woordvoerder van Hans Spekman). Speciaal voor campagnecoördinatoren!
Hoe belangrijk zijn de PS-verkiezingen? Welke grote en kleine activiteiten kunnen we vanuit Brabant gaan ondernemen? Wat wordt het budget? Wie doen er mee? En hoe zat het ook alweer met de koppeling tussen PS-verkiezingen en de Eerste Kamer? We vragen speciaal de campagnecoördinatoren om al vroeg met ons mee te denken over de strijd om Brabant die in 2015 zal losbarsten.

Workshopronde 2

1. PvdA in Europa en Internationaal: welke uitdagingen liggen er voor ons? Hoe dient de PvdA zich buiten de eigen grenzen op te stellen? (met Kandidaat Europarlementariër Kati Piri, Tweede Kamerlid Michiel Servaes (woordvoerder Europa en internationaal) en de werkgroep Europa)
De Europese verkiezingen zijn ten tijde van de Brabantdag een maand achter de rug. Waar gaan onze Europarlementariërs de komende jaren aan werken? Welke visie heeft de PvdA op de rol van Nederland in Europa en Internationaal? Wat zijn de onderwerpen die spelen?
2. Oppositie voeren; hoe doe je dat succesvol? (met Statenlid Stijn Smeulders en PvdA Dongen)
Na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zijn veel raadsfracties voor het eerst sinds decennia in de oppositie gekomen. Drie jaar geleden gebeurde de Statenfractie hetzelfde. Ook in sommige lokale afdelingen kwam men in 2010 (onverwachts) in de oppositie. Hoe is die rol opgepakt en hoe voer je goed oppositie?
3. Het Statenlidmaatschap en het Waterschapsbestuur; iets voor mij en hoe kom ik daar? (met Antoinette Knoet (Statenfractie), Aaltje Schouten (Waterschap De Dommel) en een lid van de kandidaatstellingscommissie)
Het Statenlidmaatschap en het waterschapsbestuur zijn klassieke volksvertegenwoordigende posities. Maar wat komt er kijken bij het zijn van volksvertegenwoordiger? Hoe verloopt de kandidaatstellingsprocedure? Hoe kom je goed voorbereid bij een kandidaatstellingscommissie?
4. Bestuurskracht: doorpakken met herindeling of het tempo terugschroeven? (met Henk Leenders, fractievoorzitter PvdA Brabant, en Paula Jorritsma, wethouder te Woudrichem en voorstander van toegroeien naar een gemeente Altena (Werkendam, Woudrichem, Aalburg)
Deze workshop bevat een vervolg van een discussie over herindelingen welke eerder op een gewestvergadering plaatsvond. Iedereen is welkom aan te sluiten. Moet er in Brabant opgeschaald worden om gemeenten van de benodigde omvang te krijgen? Kunnen gemeenten de taken die op hun afkomen zelfstandig wel aan?
5. De winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen: hoe een succesvolle afdeling en fractie op te zetten, in stand te houden en er electoraal succes uit te halen? (met Wouter Struijk (landelijk partijbestuurslid), Michel Speltie (voorzitter PvdA Dongen),Ronald Heesbeen (Heusden), Joey van Aken (Steenbergen), Yasin Torunoglu (wethouder) en Mary Fiers (voorzitter) (beiden Eindhoven) en Theo Maas (wethouder Someren)
Volgens Pieter Tops is het hebben van een succesvolle afdeling en een aansprekende fractie een factor van belang voor de vraag hoeveel zetels je kunt halen tijdens verkiezingen. Hoe zorg je dat jouw afdeling floreert, jouw fractie politiek scoort en dat vier jaar lang? Tips en trucs van succesvolle afdelingen en het landelijk partijbestuur.

Bekijk hier een verslag van de succesvolle Brabantdag 2013.