PvdA stelt vragen over veiligheid rondom coffeeshop Caza

Door Aziza Aboulkacem op 15 april 2024

De coffeeshop Caza in de Gasthuisring is de afgelopen tijd vaak negatief in het nieuws geweest. Zo meldde Omroep Tilburg eind 2023 dat er dat jaar vijf pogingen tot aanslag waren bij de coffeeshop. Burgemeester Weterings wilde het politieonderzoek afwachten alvorens hij maatregelen wilde nemen. Begin april werd de auto van een bewaker van de coffeeshop beschoten, wat alweer het zevende incident in twee jaar tijd was. Aanleiding voor PvdA-raadslid Aziza Aboulkacem om vragen te stellen over de situatie bij Caza en mogelijke maatregelen.

In 2022 werd de coffeeshop al gesloten nadat er een handgranaat voor de deur van het pand was gevonden. Een aantal maanden later werd de coffeeshop opnieuw tijdelijk gesloten omdat een man een explosief naar het pand gooide. Aziza vraagt het college daarom wat diens argumenten zijn om Caza op dit moment wél open te houden. Daarnaast vraagt ze naar de stand van zaken rondom het politieonderzoek van eind 2023, en of het onderzoek al ver genoeg gevorderd is om een besluit te nemen over de coffeeshop. Burgemeester Weterings geeft aan dat dit nog geen concrete resultaten heeft opgeleverd.

Ook vraagt Aziza wat het college nu al concreet doet om vandalisme en aanslagen rondom de Caza te voorkomen. De burgemeester geeft aan dat de twee tijdelijke sluitingen, het instellen van onderzoek naar de incidenten en het verplichten van beveiliging rondom de coffeeshop hier voorbeelden van zijn. Ze vraagt daarnaast of de omwonenden en klanten van de coffeeshop veilig zijn. De burgemeester noemt veiligheid als hoogste prioriteit. Aansluitend vraagt ze welke andere maatregelen er op korte termijn genomen kunnen worden om omwonenden te beschermen. In zijn antwoord gaf de burgemeester nog geen concrete voorbeelden, maar zei wel dat extra maatregelen tot de mogelijkheden behoorden.

Aziza stelde haar vragen op 8 april. Inmiddels heeft burgemeester Weterings besloten om het gebied rondom Caza aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie preventief mag fouilleren in het gebied, en verdachte auto’s mag doorzoeken. Het besluit geldt voor zes maanden, met optie voor een verlenging. Eventueel kan het besluit ook ingetrokken worden, als de noodzaak vervalt.

Hier lees je de vragen terug.

Aziza Aboulkacem

Aziza Aboulkacem

Ik ben Aziza Aboulkacem – Jardaoui. Vele Tilburgers kennen mij als de persoonlijk assistent van de burgemeesters over de periode 2008 – 2021. Inmiddels ben ik ondernemer, maar nog meer Tilburgers kennen mij als trouwambtenaar of als uitvaartceremoniespreker. Ik ontmoet mensen op de meest bijzondere en kwetsbare momenten in hun leven. Nu zit ik in

Meer over Aziza Aboulkacem