Eerste stappen om femicide in Tilburg te benoemen en aan te pakken gezet

Door Aziza Aboulkacem op 24 januari 2024

In juli 2023 werd een motie over het onderzoeken en voorkomen van femicide in de gemeente Tilburg unaniem aangenomen door de raad. Iedere Tilburger moet zich namelijk veilig kunnen voelen in zijn huis. Toch is femicide – ofwel vrouwenmoord – ook in Tilburg een probleem én taboe. Het college heeft nu een update gegeven over de uitvoering van de motie. Zo laat het college weten wat er nu al gebeurt om femicide aan te pakken, en wat het plan van aanpak voor de komende jaren is. 

De term femicide heeft nog geen eenduidige definitie. De term wordt vaak uitgelegd als het doden van vrouwen vanwege hun geslacht. Femicide kan dus gezien worden als een gendergerelateerd geval van moord of doodslag van een vrouw. PvdA-raadslid Aziza Aboulkacem mocht de uitvaart van Yke Engel in woord begeleiden. Yke is een Tilburgs slachtoffer van femicide. Aziza trekt samen met de zus en moeder van Yke op om dit probleem bespreekbaar te maken. Ze schreef een blog over Yke, en het taboe wat rust op het benoemen van femicide.

Dat er een taboe op het onderwerp rust, blijkt ook uit de brief van het college. Er is bijvoorbeeld geen aparte categorie voor gevallen van femicide in de statistieken rondom moord en doodslag. Ook omdat er nog geen eenduidige definitie van femicide is. Zo is het moeilijk om in kaart te brengen hoe groot het probleem in Tilburg is. Dat is ook meteen het eerste actiepunt dat het college noemt: het beter cijfermatig in beeld brengen van femicide. De politie gaat nauwkeuriger registreren over de relatie tot het slachtoffer bij (poging tot) moord of doodslag.

Daarnaast gaat het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling zich richten op het vergroten van bewustzijn en kennis over signalen van intieme terreur, stalking, en dreigende femicide. Zo gaan er trainingen en webinars, waaronder een over (ex-)partnerstalking, aangeboden worden. Het Regionaal Expertisecentrum gaat in 2024 en 2025 een campagne en platform opzetten om slachtoffers en omstanders te bereiken, met speciale aandacht voor huishoudens en gezinnen in nood. Ook wordt onderzocht hoe de plegers van geweld beter benaderd kunnen worden. Als laatste worden verbeteringen in zorg- en beschermingsaanbod onderzocht, zoals een tijdelijk huisverbod en elektronische monitoring bij ernstige stalking en huiselijk geweld.

Aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 komt het college met een verdere uitwerking van de genoemde maatregelen. De PvdA is blij dat er aandacht is voor femicide, en dat er concrete stappen worden genomen om het taboe te doorbreken en het probleem gericht aan te pakken.

Aziza Aboulkacem

Aziza Aboulkacem

Ik ben Aziza Aboulkacem – Jardaoui. Vele Tilburgers kennen mij als de persoonlijk assistent van de burgemeesters over de periode 2008 – 2021. Inmiddels ben ik ondernemer, maar nog meer Tilburgers kennen mij als trouwambtenaar of als uitvaartceremoniespreker. Ik ontmoet mensen op de meest bijzondere en kwetsbare momenten in hun leven. Nu zit ik in

Meer over Aziza Aboulkacem