Gastbijdrage van burgerraadslid Hans Rube op Tilburgs.nl: Groene Heuvel

Door Hans Rube op 31 mei 2018

Een aantal winkels in de stad kan mijn klandizie op voorhand wel vergeten. Ik geef in willekeurige volgorde een aantal voorbeelden.

Winkels die een onaangename geur verspreiden, zoals daar zijn de parfumverdelers in de Heuvelstraat en omgeving. Stinkende slagers. Die ene winkel die meent rauw vlees tussen kleding te moeten aanbieden. Winkels met keiharde muziek (ben trouwens daarin niet alleen zie ik met grote regelmaat als ik er voorbij loop). Bedrijven die onder het mom van gastvrijheid in de winter hun voorpui open laten, zodat het op straat warm wordt en die op warme dagen de kou van de airco naar buiten laten stromen. Te gek voor woorden.

We willen in Tilburg naar een duurzame, energieneutrale en groene samenleving. Het groen in de binnenstad begint te komen. Tussen de losliggende stenen op straat doemt al aardig wat onkruid op, en het Chinees graniet slaat al jaren lichtgroen uit met algengroei en mos.

Duurzaam? Ik ben benieuwd wat een nieuwe coalitie voor elkaar gaat boksen. En wat ze onder duurzaam zullen verstaan. Betere fietsvoorzieningen zou al een plus zijn, net als minder rigide omgaan met zonnepanelen op daken. Zeker als we straks geen gas meer hebben.

‘Groene dromen voor de Tilburgse binnenstad’ is een aardige gebundelde vingeroefening van Cast waarin op een paar pagina’s wordt geschetst hoe je het centrum prettiger kunt maken om in te wonen.

De afgelopen hete meidagen was het weer smoorheet in onze versteende omgeving. Spelende kinderen op de Heuvel, die lekker onder de bedriegertjes doorrenden gaven perfect aan hoe fijn het toch zou zijn als we van dat plein een echte verblijfsruimte zouden maken.

Weg met die herrie schoppende auto’s en motoren. Een groene Heuvel. Met water. Goed tegen de hitte, beter voor de luchtkwaliteit. Het lijkt me heerlijk om daar dan wel te gaan zitten. Een prettig plein, in het hart van onze stad.

We blijven in Tilburg helaas altijd maar doorzeuren over die dan wegvallende o zo belangrijke noord-zuid-verbinding. Alsof er geen ringbanen bestaan. Trouwens, sinds de aanleg van de Cityring verbindt De Heuvel al lang het Noorden niet meer met het Zuiden, je moet immers gewoon rechtsom bij het Piusplein. Dus dat kulargument kan nu bij voorbaat al de prullenbak in.

Volgens mij ligt het hele centrum momenteel klaar om aangepakt te worden. Het Pieter Vreedeplein gaat binnenkort ook op de schop, de Spoorlaan ligt al open. Doorpakken, zeggen de politici dan. Dat zal ik dan maar eens overnemen:

Ik hoop op een duurzame Groene Heuvel.
Even doorpakken jongens en meisjes!

©Tilburgers.nl

Hans Rube

Hans Rube

Journalist en burgerraadslid sinds maart 2018. Getrouwd met Hetty van Beek, theatermaakster. Mijn doel is om als volksvertegenwoordiger een brede laag van onze stad een stem te geven. Zowel het positieve als het kritische geluid moet worden vertolkt. Het ‘kleine leed’ moet net zo goed als de grote onderwerpen een plek krijgen in onze agenda.

Meer over Hans Rube