Gemeente Tilburg zet opdracht uit voor kunstenaars, PvdA kritisch over de voorwaarden

Door Aziza Aboulkacem op 14 februari 2023

De PvdA vindt kunst en cultuur belangrijk. Waardering en een passende beloning voor de artiesten die dit mogelijk maken vindt de PvdA minstens zo belangrijk. Onze woordvoerder kunst en cultuur, raadslid Aziza Aboulkacem, heeft daarom vragen gesteld aan het College over een oproep die de gemeente heeft gedaan aan kunstenaars. De gemeente heeft namelijk een opdracht uitgezet naar kunstenaars om een kunstwerk te ontwerpen voor de nieuwe Stadswinkel, maar de voorwaarden voor deze opdracht roepen veel vragen op bij de PvdA en de Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK). 

In de voorwaarden staat onder andere het volgende: de Gemeente Tilburg krijgt auteursrecht, waardoor ze eigenaar wordt van zowel het ontwerp als het fysieke kunstwerk. Ook mag de gemeente het kunstwerk reinigen en verplaatsen zonder overleg met de kunstenaar, terwijl de kunstenaar verantwoordelijk is voor het onderhoud voor maar liefst 15 jaar. De vergoeding voor de kunstenaar is daarbij slechts €5.000 voor het leveren van een ontwerp, productie en/of begeleiding van de productie, plus alle bijkomende verantwoordelijkheden. Ook krijgt de kunstenaar €15.000 voor het onderhoud waar diegene 15 jaar verantwoordelijk voor is.

De PvdA vraagt het College dus of deze voorwaarden aangepast kunnen worden, en op welke termijn dit kan gebeuren om geïnteresseerde kunstenaars duidelijkheid te geven. Ook vraagt de PvdA of het College bereid is om BOK te betrekken bij dit proces, om het perspectief van de kunstenaars direct te kunnen betrekken bij het proces. Het College geeft in haar beantwoording toe dat bepaalde onderdelen van de communicatie niet helder waren, en dat deze hersteld worden. Zo geeft de gemeente bijvoorbeeld aan dat kunstenaars niet zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, maar slechts een plan hiervoor hoeven te maken. De gemeente voert het onderhoud dan op de aangegeven tijden uit. BOK geeft aan dat er ‘een aantal goede aanpassingen’ zijn gedaan naar aanleiding van de vragen van de PvdA.

Wil je de vragen en de antwoorden teruglezen? Hier zijn de vragen te vinden, en hier het antwoord van het College.

Aziza Aboulkacem

Aziza Aboulkacem

Ik ben Aziza Aboulkacem – Jardaoui. Vele Tilburgers kennen mij als de persoonlijk assistent van de burgemeesters over de periode 2008 – 2021. Inmiddels ben ik ondernemer, maar nog meer Tilburgers kennen mij als trouwambtenaar of als uitvaartceremoniespreker. Ik ontmoet mensen op de meest bijzondere en kwetsbare momenten in hun leven. Nu zit ik in

Meer over Aziza Aboulkacem